2 min. čitanja

BIOFLOC TEHNOLOGIJA Moguća prevencija bolesti škampa

BIOFLOC TEHNOLOGIJA Moguća prevencija bolesti škampa
Foto: Bioztech.com

Biofloc je definiran kao skup makroagregata( dijatomeja, makroalgi, fekalnih peleta, egzoskeleta, ostataka mrtvih organizama, bakterija i beskralježnjaka) suspendiranih u vodenom stupcu. Trenutno studije nekoliko glavnih sveučilišta i privatnih tvrtki koriste biofloc kao jednostanični izvor bjelančevina za akvatičnu hranu. Sadržaj sirovih bjelančevina u bioflocu kreće se od 35 do 50%, a njegovi sirovi lipidi predstavljaju 0,6 do 12% volumena.

Kako je rekao Nyan Taw u svom članku za Global Aquaculture Advocate: “Biofloc sustavi nude stabilnu i održivu proizvodnju, jer podržavaju samostalnu nitrifikaciju u sustavima s kulturama riba ili škampa s nultom izmjenom vode. U sustavima biofloca prvo se razvijaju alge, nakon čega slijedi prijelaz sa stvaranjem pjene, a zatim smeđi biofloc. To može potrajati nekoliko tjedana, ovisno o biomasi kulture u vodi sustava. Prijelaz je brz s tilapijom, ali traje duže sa škampima. “

Biofloc tehnologija za komercijalni uzgoj škampa u velikim sustavima je jednostavna, ali na neki način složena. Da bi se postigli najbolji rezultati, trebaju se držati samo specifične postlarve bez patogena. Koristeći Imhoff-ove čunjeve za procjenu, treba održavati količinu biofloca ispod 10 ml / L za puni biofloc i 5 ml / L za sustave s polu-bioflocom. Prihvatljiva je zelena ili smeđa voda, ali crna je pokazatelj abnormalnih stanja.

Aeratori pomažu u suspendiranju biofloca u vodi – glavni uvjet za maksimiziranje potencijala mikrobioloških procesa u sustavima s kulturama škampa. Naročito u biofloc sustavima, aeratore treba neprestano nadzirati radi neispravnosti te ih bez odlaganja popraviti ili zamijeniti, jer aeratori moraju raditi najmanje 22 sata dnevno.

S novim virusnim problemima i rastućim troškovima energije, biosigurnost s tehnologijom biofloc čini se odgovorom za održivu proizvodnju. Velike farme škampa koje su koristile ovu tehnologiju nisu imale izbijanja sindroma bijele pjege. Farma škampi Arca Biru suočila se s ozbiljnim utjecajima virusa sindroma bijele pjege (WSSV) prije redizajna. Nakon što su počeli koristiti biofloc, u sustavima nisu zabilježeni slučajevi sindroma bijele pjege ili sindroma rane smrtnosti.

Tea Rukavina, studentica druge godine diplomskog studija Marikultura Sveučilišta u Dubrovniku

Iz serijala članaka napisanih u suradnji sa studentima i profesorima studija Marikulture Sveučilišta u Dubrovniku

PROČITAJTE JOŠ:

Integrirani multitrofički sustavi: Čišća i održiva budućnost akvakulture
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.