2 min. čitanja

Bilaver: "Do 2026. godine stiže 37 novih plovila za Lučke kapetanije!"

Bilaver: "Do 2026. godine stiže 37 novih plovila za Lučke kapetanije!"
Foto: Boris Kačan

U današnjoj akciji sigurna plovidba sudjelovao je i Josip Bilaver - državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za more i EU fondove. Obećao je uskoro obnovu flote Lučke kapetanije!

- Primjetili smo da je danas bilo poprilično glisiranja, unatoč tome što su danas u ovoj akciji "Sigurna plovidba" čak dva broda Lučke kapetanije s novinarima bili jedan blizu drugoga - kazao je Josip Bilaver.

Josip Bilaver - Foto: Morski HR

- Mnoge naše akcije nisu najavljene u javnosti, a ono što njima želimo postići jest da svi oni koji idu na more trebaju znati da je na terenu i na moru prisutna Lučka kapetanija. Mi bismo htjeli da ona bude i više prisutna.

Najveći problem su neiskustvo i obijesna vožnja

- Do 2026. godine mi očekujemo da stiže čak 37 novih plovila za Lučke kapetanije. Već su neke krenule s isporukom ove godine, a mi očekujemo to intenziviranje sljedećih godina. Osim represije i izdavanje kazni, mi želimo emancipirati tu temu u javnosti, da ljudi shvate koliko je važno, ali koliko je zapravo i opasna plovidba na moru i koliko se treba pridržavati svih pomorskih pravila. Sve bi ovo skupa trebalo doprinijeti da nesreće na moru budu što rjeđe. Nas veseli da je u odnosu na prošlu godinu na prošlu godinu broj intervencija smanjen za 20 posto i nadamo se da će tako biti do kraja sezone.

Ulogu u tome igraju i rigorozne kazne?

- Tako je. Za  nedozvoljeno glisiranje kazna je 400 eura, što nije malo, ali mi želimo poslati poruku da nema iznimki, da nema mjesta divljanju i obijesnoj vožnji. Najčešće zbog nedostatka iskustva ili obijesne vožnje imamo probleme s glisiranjem uz obalu, blizu kupača, pa vidjeli smo nažalost i nesreće koje su se proteklih dana događale na našoj obali.  

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.