1 min. čitanja

Bibinje – mjesto tradicije

Bibinje – mjesto tradicije
Foto: Boris Kačan

BIBINJE – Malo koje mjesto se može pohvaliti očuvanjem svoje tradicije kao Bibinje. Mjesto prekrasnih plaža, kao i najveće nautičke marine na Jadranu, najpoznatije je po gostoprimstvu mještana i vrlo posjećenim pučkim feštama.

Smotra klapa Raspivano Bibinje definitivno se treba svrstati u krug rijetkih dalmatinskih srčanih, toplih i ljudskih manifestacija i kao malo koja danas u Dalmaciji još uvijek odražava vrijednosti tradicije gostoprimstva domaćina. U Bibinju sredinom kolovoza možete sudjelovati u pravoj mediteranskoj fešti Sv. Roka, zaštitnika mjesta, poznatoj i po veličanstvenom vatrometu, ali i rijeci ljudi koji pohode mjesto i iz susjednog Zadra.

Sedam šljunčanih plaža koje se navečer pretvaraju u prekrasne šetnice, pozivaju na obiteljski odmor, a nautičari prepoznaju Bibinje kao izuzetno opremljenu najveću marinu na Jadranu – Dalmaciju.

Ipak, pompa koju je odradila jedna (pokojna) tuna u tom mjestu, dala je naznačiti da se ne slažu svi oko toga što je to zapravo tradicija – državne službe i inspekcije pogotovo. Jedno je sigurno, dolutalu tunu u plićak uvale Jaz ne pamte ni najstariji mještani.

Ipak, ono što je tradicionalno i drži mještane jest zajedništvo. U nekoliko komentara na društvenim mrežama, izdvojila se ideja da će kazne za prekršaj, ukoliko ih bude, platiti zajedno. Složili se s dijelom mještana koji su tunu ulovili ili ne, tuna je probavljena, a život ide dalje!

Stoga je redakcijski odabir fotografije za ovaj tjedan zapravo vrlo lak. Bibinje i uvala Jaz!

D.G.

BORIS KAČAN PHOTOGRAPHY

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.