2 min. čitanja

Betonirao obalu, pa isprepadan od inspektora vratio sve u prvobitno stanje

Betonirao obalu, pa isprepadan od inspektora vratio sve u prvobitno stanje
Foto: MMPI

DRVENIK MALI - Već pomalo na uši, a najčešće i jetra građana idu ovi koji hoće "samo malo izbetonirati ispred" kako bi njima bilo ljepše. Naravno, ako betoniraju u svom dvorištu i za to imaju dozvolu, Bože moj, radi od svoje kuće što želiš, no kad to rade moru i obali, e zato im se više neće tako lako gledati kroz prste. Najnoviji slučaj stiže s otoka Drvenik Mali.

U sveopćem kaosu nereda na našoj obali, najbolji saveznici ove države su ljubomorni susjedi. Jedan drugog ne trpe, pa će zato srećom, jedan drugog i prijaviti. Onda će ovaj prijavljeni pronaći što taj prvi radi krivo i vuk sit, a koza ranjena, ali živa.

Tako je netko inspektorima ovog tjedna prijavio jedno od brojnih suludih betoniranja obale. Mjesto radnje je plaža Vela Rina, a otok Drvenik Mali.

- Ja stvarno ne znam šta tim ljudima pada na pamet. Kažu "ovako bi bilo lipše". Na plaži je izbetonirao nešto, kao pristup moru - potvrdio nam je ovaj slučaj i kapetan Lučke kapetanije Split Željko Kuštera, čiji su djelatnici u petak izišli na teren i zaprijetili prekršitelju debelom kaznom.

- Onda je on rekao da će to sve o svom trošku srušiti. Zamolio nas je da pričekamo dva dana i srušio je. Pošto je odmah reagirao i vratio u prvobitno stanje, protiv njega se neće pokrenuti postupak, naravno ako sve i bude kao u prvobitnom stanju. A ako nije vratio, onda će platiti. U ponedjeljak će inspektor otići na teren da provjeri je li tome tako - kazuje nam Kuštera i potvrđuje da inspektori pojačano obilaze obalu diljem Jadrana, ali i navodi koliko je bitna suradnja s drugim službama, poput komunalnih redara.

- Inspekcije su u ozbiljnom obilasku, bez daljnjega. Navest ću primjer na Šolti gdje je isti dan komunalno redarstvo otišlo na teren i to se rješavalo po kratkom postupku. To treba odmah reagirati, ODMAH! Da se beton ne stvrdne i onda imamo problem i trajnu devastaciju obale - kaže Kuštera uz poruku građanima da ostanu ozbiljni i čuvaju obalu i more.

Još kad bi duž čitavog Jadrana sve službe bile ovako revne, a manje slijepe kod zdravih očiju, prizori pametovanja o betonski ljepšoj obali sveli bi se na razinu folklora i loše povijesti.

Svakako ne bi odmogao ni poticaj države većim plaćama prema inspektorima i redarima. Oni, naime dolazeći izravno u sukob sa svakom budalom kojoj padaju na pamet raditi ovakve stvari, ovaj nimalo lagan posao moraju na terenu i odraditi.

Stoga, kad ga već i odrade kako treba, zašto ih za promjenu i ne pohvaliti?

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.