2 min. čitanja

BETONIRANJE MORA U NETAKNUTOJ UVALI Pogledajte ovaj bezobrazluk s otoka Pašmana

BETONIRANJE MORA U NETAKNUTOJ UVALI Pogledajte ovaj bezobrazluk s otoka Pašmana
Foto: Čitatelj

TKON – Brojni su primjeri sramotnog uništavanja naše obale. O mnogima smo izvještavali, na neke su izlazili inspektori, rijetke slučajeve je spori birokratski aparat uspješno i rješio, ali to ne znači da trebamo prestati. Najnoviji slučaj bezobrazluka stiže s otoka Pašmana. Točnije Tkona, odnosno uvale Landin.

Čitatelj oduševljen prirodom, koji je nedavno sudjelovao na popularnoj utrci Škraping, snimio je kadrove lokalne sramote. Više unaprijed pripremljenih betonskih kocaka, u koje se naknadno ubacuje građevinski materijal, kako bi se zabetonirao privatni mul. I to ne malih dimenzija.

Foto: Čitatelj

– Uvala Landin, nigdje table o radovima ili koncesiji. Vjerujem da se Vi bolje snalazite u birokraciji, odobrenjima nego ja i možda griješim s ovime ali miriše na još jednu devastaciju naše obale – napisao nam je čitatelj i snimio je parcelu koja je odmah do mula u izgradnji, čija je katastarski upisana vlasnica iz Zadra. Zanimljivo je da je na isto ime i prezime u Zadru registrirana i tvrtka za iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) plovnih prijevoznih sredstava.

Foto: Čitatelj

Od nadležnih doznajemo da radovi nisu legalni, jer da jesu, oni bi prvi znali. A tko je devastirao more?

– Nemamo tamo planiranih radova, niti je to pod našom nadležnošću, ali to svakako treba dojaviti Lučkoj kapetaniji – rekla nam je Branka Batur iz Županijske lučke uprave Zadar.

– Izišli smo na teren prošlog tjedna. Prvi detalji su nam dali naznačiti da to treba zaustaviti. Radovi su zatim i zaustavljeni, a inspekcijski postupak je u tijeku – kazao nam je zadarski Lučki kapetan, Alen Rukavina.

Foto: Google Earth / Katastar

Odgovor na pitanje; dokle ćemo gledati ovakav bahatluk, doznat ćemo kad se donese novi, primjereniji i stroži Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, koji je u najavi. Do tad nam ostaje javno objavljivati i prijavljivati svako ovakvo samoinicijativno i bezobrazno gaženje prirode, zakona i zdrave pameti.

Znate li za sličan slučaj? Dojavite nam na: info@morski.hr

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.