1 min. čitanja

Bespravni graditelji radi uštede, plaže nasipavaju neodgovarajućim materijalima

Bespravni graditelji radi uštede, plaže nasipavaju neodgovarajućim materijalima
Foto: Istra

Kubik šljunka, ovisno o postotku zemlje u njemu, cjenovno se otprilike kreće od 50 do 300 kuna, a za neke plaže potrebno je čak od 5.000 do 10.000 kubika. Tako radi uštede, bespravni graditelji plaže nasipavaju s neodgovarajućim materijalima.

Nekoliko valovitih dana bilo je dovoljno da se novonasuta plaža u Santa Marini doslovno prepolovi. Dio šljunka završio je u moru, dio se povukao prema zaleđu obale.

Uz more je ostala neka čudna masa: glina pomiješana sa zemljom, građevinskim materijalom i većim kamenjem.

Ljeto je prošlo, turisti su otišli, a s njima i plaža. Ali i deseci tisuća kuna uloženi u njeno nasipavanje. Da je prije nasipavanja napravljena zakonom propisana Studija o utjecaju na okoliš, izračunala bi se snaga valova, projektirala struktura i oblik plaže, odabrao najbolji materijal, piše Istra24.

Na ovaj način veliki novac bačen je u more. Cijena kubika šljunka, ovisno o postotku zemlje u njemu, kreće se od 50 do 300 kuna, a za neke plaže potrebno je čak od 5.000 do 10.000 kubika. Radi uštede bespravni graditelji plaže nasipavaju s neodgovarajućim materijalima.

Šteta je očita i u podmorju gdje valovima povučen šljunak doslovce melje floru i faunu nekoliko metara  uz obalnu crtu.

U cijenu ukupnog dojma treba uračunati i kaznu od 100.000 do 250.000 kuna koju je Općini Tar Vabriga odredio Državni inspektorat.

Nakon šest jesenskih i zimskih mjeseci ovakve vrste plaža, prije nove turističke sezone, traže "dohranu", odnosno nove stotine tisuća kuna za šljunak. Bespravno nasipanje plaža, poput parcelacije i bespravne gradnje, dugoročno je iznimno štetno za Istru.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.