2 min. čitanja

Baza geo-lokacija pristupačnih za osobe u invalidskim kolicima

Baza geo-lokacija pristupačnih za osobe u invalidskim kolicima
Foto: Grad Dubrovnik

DUBROVNIK - Izrađeno je i javnosti predstavljeno jedinstveno mjesto za prikaz podataka o dostupnim, teško dostupnim ili nedostupnim lokacijama u Dubrovniku, s kartom pristupačnosti koja je dostupna preko web aplikacije.

Karta predstavlja mapirane lokacije grada Dubrovnika u svrhu pružanja informacija o dostupnosti javnih površina za osobe u kolicima, s označenim preprekama poput rubnjaka, skalina, nagiba i priloženim fotografijama lokacije, a može se pronaći OVDJE.

Baza geo-lokacija s 633 točke o dostupnim i nedostupnim objektima i preprekama za osobe u invalidskim kolicima, koje su izradili Informatički klub Futura i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika u suradnji s volonterima predstavljena je u Centru za mlade Dubrovnik.

Tajnik Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika Tomo Sjekavica ukratko je predstavio projekt, a jednu od aktivnosti projekta Bazu geo-lokacija pristupačnih za osobe u invalidskim kolicima predočio je njen autor Dino Bečić.

U konačnici je izrađena otvorena baza prostornih podataka, web portal kao jedinstveno mjesto za prikaz podataka o dostupnim, teško dostupnim ili nedostupnim lokacijama, s kartom pristupačnosti koja je dostupna preko web aplikacije.

Osim točaka koje su prikupili volonteri kroz prošlu jesen, iskoristio se potencijal besplatnih podataka koji su se integrirali sa službenim podacima Grada Dubrovnika pa se na web aplikaciji mogu vidjeti i koje su ulice u potpunosti prekrivene stepenicama i nagib svakog segmenta ulice.

U povijesnoj jezgri se nije mapiralo, ali se dodala mreža ulica koje su dostupne za samostalno kretanje u invalidskim kolicima. Dino je napomenuo kako je ovo idealna 'nultna' faza u budućem razvoju ove problematike, te je iznio kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve za budući razvoj.

Pozivu na predstavljanje odazvao se i gradonačelnik Mato Franković, koji je naglasio važnost ovog projekta smatrajući da će ovakva baza pomoći i Gradu Dubrovniku kada ide u sanaciju i uređenje ulica da ima i podatak o tome koje se potencijalne barijere nalaze u toj ulici i koje su tehničke mogućnosti za premostiti takvu barijeru. Rekao je da je veliki posao napravljen i da vjeruje da se zajednički korištenjem postojećih podataka, baza može nadopuniti kako bi u konačnici imali sigurne rute kretanja za građane i posjetitelje.

Baza geo-lokacija pristupačnih za osobe u invalidskim kolicima se realizirala u sklopu projekta RAGUsa 2.0 – Razvoj kApaciteta Gradskih Udruga kojeg provodi Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s partnerima. Ukupna vrijednost projekta je 65.026,59 eura.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv 'Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice' iznosom od 55.272,60 eura, stoji na stranici Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.