1 min. čitanja

Barcelona uvodi potpunu zabranu pušenja na plažama

Barcelona uvodi potpunu zabranu pušenja na plažama
Foto: Wikimedia

BARCELONA – Ljudi na plaži u Barceloni više se neće morati boriti s opušcima cigareta ili pasivnim pušenjem od srpnja kada će drugi najveći grad u Španjolskoj zabraniti pušenje na svim svojim plažama, priopćili su u petak iz tog grada.

Odluka je donesena nakon što je u prošlogodišnjem pilot projektu zabranjeno pušenje na četiri od 10 gradskih plaža.

– Plaže na kojima je zabranjeno pušenje ponudit će zdravije zajedničke prostore za život, s manje otpada i poštivat će obranu okoliša – stoji u priopćenju.

Osmišljen je plan, koji je podijeljen u dvije faze zabrane pušenja. U razdoblju od travnja do lipnja provodit će se kampanja informiranja javnosti i podizanja svijesti o prednostima koje plaža bez dima i opušaka ima po životnu sredinu i zdravlje.

Od srpnja će zabrana stupiti na snagu, a njeno provođenje će nadgledati Direkcija za plaže i Agencija za javno zdravlje Barcelone. Vijećnik za ekološku tranziciju Eloi Badia upozorio je da će kazna za pušenje na plažama biti 30 eura.

– Prošle godine nitko nije kažnjen. Svi su to odlično razumjeli i trebalo je samo upozoriti nekog neupućenog pušača da se preseli na šetalište da puši – rekao je on.

Nekoliko španjolskih regija uvelo je zabrane 2020. kako bi suzbilo širenje COVID-19, dok su druge, poput Balearskih otoka, uključujući Mallorcu, već usvojile tu mjeru prije pandemije iz ekoloških razloga.

Kanarski otoci, Andaluzija, Galicija i Valencia slijedili su primjer s djelomičnim ili potpunim zabranama pušenja na svojim plažama.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.