2 min. čitanja

BARANOVIĆ “Samodostatnost u proizvodnji hrane je temelj nacionalnog suvereniteta”

BARANOVIĆ “Samodostatnost u proizvodnji hrane je temelj nacionalnog suvereniteta”
Foto: HRT / Screenshot

Kako je pandemija utjecala na konzumaciju ribe, ispričao je u emisiji Otvoreno HRT-a kolumnist našeg portala i predsjednik udruge profesionalnih ribara “Ribarska solidarnost” Petar Baranović koji se u emisiju uključio iz Šibenika.

– Moram reći šokantno. Ova pandemija nas je zatekla generalno u jednom vrlo šarenom stanju, sektoru, od onih koji stoje dobro, o kojima je politika vodila računa u proteklih 10, 15 godina pa do stotina ribara, ja bih ih kolokvijalno nazvao OPG-ovi s plave brazde – koji su ionako anemični i slabi u poslovnim problemima ušli u ovu krizu, kazao je Baranović i dodao:

– Sam početak pandemije: šok – zatvorene ribarnice, obezglavljenost  da li ići na ribu, ili ne. Međutim iskomunicirali smo s upravom za ribarstvo, s resornim ministarstvom, dobivali smo relevantne informacije i nekako smo se zadnjih desetak dana prestrojili i čini mi se da se nešto počelo kotrljati i dešavati. A i same mjere koje su donesene mislim da bi mogle prilično amortizirati ovu situaciju – pojašnjava.

– Moram reći i nešto što često ne izlazi iz mojih usta i atipično, jer me ljudi u ribarstvu inače doživljavaju kao velikog kritičara, ali doista ono što je napravila Uprava za ribarstvo i Ministarstvo poljoprivrede zadnjih dana i kako su iskreirali stvari, moram biti pošten da je to u skladu s nekim maksimalnim procjenama što se moglo napraviti. Propusti, što se tiče uvjeta distribucije ribe, ovog trenutka su kombinacija između objektivnih i tragičnih okolnosti u kojima smo se našli svi zajedno kao društvo i možda malo birokratske krutosti i nerazumijevanja stvari. Naglašavam i apeliram da je potrebno napraviti da se hitno prilagodimo situaciji i uza sve maksimume prevencije na tržnicama, osiguramo prostor i za seljaka i ribara, za domaće proizvode – rekao je Baranović.

Što smo naučili u situaciji u kojoj smo se zbog koronavirusa našli?

– Naučili smo, nadam se, da je potrebna promjena paradigme i to tako da riječ ribara i poljoprivrednika bude jača i teža u percepciji politike od bilo kojeg predstavnika trgovačkih lanaca. Što se tiče domaćih proizvoda na policama trgovačkih lanaca, u domeni rinfuze voća i povrća, uvjeravam vas jer sam svojedobno te analize radio kao saborski zastupnik, udio naše robe je maksimalno do 30 posto! Jednako je tako i s prisutnosti hrvatske ribe u vitrinama i na policama trgovačkih lanaca. Situacija se DONEKLE mijenja posljednjih godinu-dvije dana, ali još uvijek je, kad je u pitanju proizvod hrvatskog ribara i seljaka, daleko od onoga što je poželjno. Osobno se nadam da ćemo iz ove teške situacije povuć pouku i da ćemo se stvarno potrudit da postanemo samodostatni u poljoprivrednoj proizvodnji. Svaki onaj tko misli da ova država može biti bogata i prosperitetna dok uvozi krumpir, salatu, voće, povrće, ribu u konzervama, pored svojih proizvođača i onaj koji misli da mi možemo biti gospodarski jaki dok imamo strašan deficit u prostoru prehrane, dakle jako lošu bilancu u podnosu uvoza i izvoza, taj se gadno vara i ne razumije temeljne stvari u gospodarstvu i politici – kaže Baranović.

– Samodostatnost u proizvodnji hrane je temelj nacionalnog suvereniteta. Hrvatski seljak i hrvatski ribar prije svega i poruka  i apel hrvatskim građanima; radi vlastite sigurnosti i zemlje u kojoj živite, konzumirajte proizvode hrvatskih seljaka i ribara, jer štiteći nas, štitite sebe i kompletnu zajednicu u kojoj živimo – zaključuje.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.