2 min. čitanja

Hrvatsko veslanje na Balkan Rowing Championships u Hrvatsko veslanje Višegradu

Hrvatsko veslanje na Balkan Rowing Championships u Hrvatsko veslanje Višegradu
Foto: Nives Crnogaća

VIŠEGRAD - Ove, 2022. godine, nakon više od 3 desetljeća, hrvatske veslačice i njihovi kolege veslači nazočni su na tako eminentnom natjecanju kao što je Balkan Rowing Championships. Nekad se nastupalo u sastavu reprezentacije bivše države, a ovih dana pod stijegom Hrvatske.

Ovogodišnje natjecanje održava se u Višegradu, drugog vikenda u rujnu, a na njega je u grad poznat po ćupriji (mostu) iz romana "Na Drini ćuprija" Ive Andrića doputovala skupina koju čini 30-ak veslačica i veslača, te njihovi treneri i članovi vodstva.

Sam put od Zagreba preko Slavonskog i Bosanskog Broda, Tuzle, i Sarajeva do Višegrada, dug 500 kilometara ili nešto više od 11 sati vožnje (sjajnim) autobusom po ne baš sjajnim BiH cestama, protekao je u veselom ozračju uz šale, zadirkivanja i pjesme poput "Nitko mi neće ovaj dan pokvarit". Iz Zagreba se pošlo oko 8 sati, a u Višegrad se stiglo nešto iza 19 sati gdje su cure i momci smješteni u čuvenom "Andrić- gradu", osmišljenom i financiranom od strane Emira Kusturice, inače velikog ljubitelja veslanja,

Među spomenutih 30-ak veslačica i veslača svoje mjesto u izbornoj vrsti zaslužio je krkaš Nikola Knežić i to u disciplini dvojac na pariće za mlađe juniore zajedno s kolegom Petrom Simone iz Rijeke (VK "Jadran"). Posadu vodi Milan Radečić trener VK "Krka" koji je zadovoljan radom momaka ohrabrenih međusobnom sinergijom i dobrim izdanjima na pripremama obavljenim u Zagrebu, pa onda i uvjerljivom pobjedom na međunarodnoj regati u Mariboru. Spomenimo da nam je žao što je NIkola jedini od veslača iz Dalmacije u Višegradskoj ekspediciji, svi ostali (i ostale) su iz klubova s kontinenta, te Istre i Rijeke.

Foto: Nives Crnogaća

Petak je iskorišten za trening i upoznavanje sa stazom, obilazak Višegrada i fotografiranje nadomak čuvene Ćuprije Mehmed-paše Sokolovića, te nazočnost na svečanom otvaranju BRCh.

Za konkurente u svojoj disciplini "naša"  posada ima mladiće iz BiH, Bugarske, Grčke, Rumunjske, Srbije i Turske. Subota će im biti zahtjevan dan jer se, na mirnoj vodi rijeke Drine i kvalifikacije i finala održavaju u razmaku od samo nekoliko sati. Kad već spominjemo mirnu vodu Drine spomenimo da će hidroelektrane koje se nalaze uzvodno i nizvodno od veslačke staze zaustaviti svoj rad dok traje Natjecanje!

Nikoli i Petru, kao i svim ostalim našim posadama poželimo sreću, a o plasmanima ćemo već izvijestiti!

Srdačan pozdrav uz geslo: "Svaki dan nešto za Krku!"

Dražen Crnogaća

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.