2 min. čitanja

Australskoj najrjeđoj ptici grabljivici prijeti izumiranje

Australskoj najrjeđoj ptici grabljivici prijeti izumiranje
Foto: Unsplash / Ilustracija

SVIJET - Najrjeđa australska ptica grabljivica, crveni jastreb, suočava se s izumiranjem, čemu osobito pridonosi širenje poljoprivrednih područja u zemlji te plinski i rudarski projekti.

Crveni jastreb je unatrag četiri desetljeća izgubio trećinu teritorija na kojem je bio raširen, ističe Chris MacColl sa Sveučilišta Queensland. Danas ga se jedva može pronaći u 30 posto regija koje je donedavno nastanjivao.

MacColl navodi da se vrsta već smatra izumrlom u Novom Južnom Walesu i južnoj polovici Queenslanda.

- Došlo je do primjetnog pada i u Sjevernom Queenslandu, ostavljajući poluotok Cape York kao posljednje mjesto u državi za koje se još zna da podržava razmnožavanje populacije - govori.

Jedinstvena ptica grabljivica dugo je osvajala promatrače ptica svojim upečatljivim crvenkasto-smeđim perjem, žutim nogama i ogromnim kandžama, piše SciTechDaly.

Znanstvenici pretpostavljaju da su gubitak i degradacija staništa odigrali ključnu ulogu u smanjenju populacije. Prema njima, povećanje poljoprivrednih, rudarskih i plinskih projekata diljem sjeverne Australije predstavlja najveći rizik za ovu vrstu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Fotograf ulovio kadar u kojem sivi sokol slijeće na leđa guske u letu
Sivi sokol sletio je na gusku gdje se zadržao nekoliko sekundi prije nego je odletio, a fotograf divljih životinja uspio je iskoristiti priliku kakva se pruža jednom u životu. John Ovenden fotografirao je ptice na otoku u kanalu La Manche kada je uhvatio ovaj poseban kadar. Kaže da
Cipranin kažnjen s 21.000 eura radi tri otrovane divlje ptice
Vlasti na Cipru prvi su puta ‘odrezale’ kaznu za ubijanje divljih ptica otrovnim mamcima. Jedna je osoba kažnjena s ukupno 21.000 eura nakon što su na njenom imanju pronađene tri mrtve ptice. Kazna predstavlja veliki korak naprijed, smatraju u organizaciji BirdLife, te su uvjereni da je Ci…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.