2 min. čitanja

Arheolozi u Zadru pronašli skoro 2000 godina staru ostavštinu cara Trajana

Arheolozi u Zadru pronašli skoro 2000 godina staru ostavštinu cara Trajana
Foto: Stipan Ujdur / Screenshot

ZADAR – Nesvakidašnje otkriće u Zadru! Izgradnju u industrijskoj zoni zaustavili su konzervatori, pretpostavljajući da se na lokaciji nalazi trasa nekadašnjeg antičkog vodovoda rimskog grada Jadere ili današnjeg Zadra.

Investitor je morao angažirati arheologe, a oni su ostatke čak 40 kilometara dugog zadarskog antičkog vodovoda zaista i pronašli, javlja RTL.

Išao je u rat na Dačane

Dosad najduža dionica rimskog akvadukta, koji je napajao Zadar iz izvora Biba kod Vranskog jezera, pronađena je usred industrijske zone na istočnom ulazu u Zadar. Voditelj arheoloških istraživanja Smiljan Gluščević:

– Misli se da je ovaj akvadukt nastao negdje početkom 2. stoljeća kad je car Trajan došao iz Italije, iz Ancone, u Zadar s vojskom. Išao je u rat na Dačane… i da je onda dao neke novce, a to znamo po djelomično sačuvanom natpisu iz Trajanovog vremena da se napravi taj akvadukt.

“Cijev” je bila promjera 60 centimetara, a formirana je između dva zida od cigle obložena vodonepropusnom žbukom, objašnjava:

– To je fino zaglađeno, s oba kraja, ovako ukoso. Doli je bilo ravno s finom tom žbukom, opet miješanom, ali s puno finije tuckanom ciglom, i tu je prolazila voda.

U nekim je dijelovima vodovod građen bez geodetske opreme išao ispod zemlje, a na zadarskom Bulevaru mu je trebalo dignuti visinu, pa je imao nosivi zid za cijev. Kako nema nikakvog natpisa, malo tko u kvartu zna koja mu je bila namjena.

Nakon 40 kilometara, slijedeći uglavnom prirodan pad terena od ukupno 25 metara, voda je dolazila u rimski Jader.

Današnji Trg pet bunara

Ovaj plato je castellum aquae ili utvrda vode. Pretpostavlja se da je sva voda koja je nekada dolazila s Vrane, dolazila na ovo mjesto, odnosno u jednu veliku cisternu koja je imala pet bunarskih kruna. To je današnji Trg pet bunara

Nakon arheoloških istraživanja konzervatori će odlučiti hoće li se akvadukt i kako prezentirati ili će se zaštititi i ponovno prekriti zemljom.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Animacija drevnog Zadra – Jader je imao luku, grijanu vodu, amfiteatar, slavoluke, hramove…
ANTIČKI ZADAR U 3D IZDANJU Pogledajte kako je izgledala stara Jadera
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.