1 min. čitanja

Arheolozi na pulskom Danteovom trgu vjerojatno pronašli antičku ulicu - Nastavljaju istraživanja dubljih slojeva lokaliteta

Arheolozi na pulskom Danteovom trgu vjerojatno  pronašli antičku ulicu - Nastavljaju istraživanja dubljih slojeva lokaliteta
Foto: Manuel Angelini / Istra24

PULA - Arheološka istraživanja koja na pulskom Danteovom trgu posljednja dva tjedna provodi rovinjski obrt IN SITU nastavak su onih započetih prošle zime na istoj lokaciji, uz same antičke gradske bedeme.

Nakon sjevernog djela u kojem se naišlo na rimske mozaike iz 1. stoljeća, na red je došao i južni dio, no zasad je, kažu arheolozi, još uvijek teško reći išta konkretnije o postojećim segmentima iskapanja.

Vjerojatno pronađena antička ulica

- Još nismo došli do antike i slojeva gdje su nekad bili mozaici. Došli smo tek do gornjih slojeva i do nečega što ipak vjerojatno jednom jest bila antička ulica - kazala je za Istra24 Aleksandra Paić koja istraživanje vodi zajedno s Elvinom Zejnilhodžićem.

Uz sarkofag i bunar, za koje još nije moguće reći iz kojeg perioda datiraju, pronašli su, naime, i rubnjak koji je u doba antike označavao ulice ali još uvijek nisu uočili nikakva popločenja. Velike poteškoće prilikom rada stvara im poprilična količina vode stoga cijelo vrijeme, pojašnjavaju, moraju raditi pod pumpama.

Voda otežava istraživanje

- Voda nije morska, ali izbija iz profila i teško je raditi u takvim uvjetima. Stoga, ne možemo u ovom trenutku prognozirati koliko će dugo radovi trajati jer ovisimo i o vremenskim prilikama - kazala je Paić.

Svakog dana na terenu je petero ili šestero djelatnika koji još uvijek, pod budnim okom arheologa, provode radove čišćenja.

- U ovoj fazi možemo vam reći da nastavljamo kopati u dubinu i da nas čeka još dosta posla. A zasigurno će svako novo saznanje na tom putu biti značajno jer otkriva bogatu povijest Pule - zaključila je arheologinja Paić.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.