2 min. čitanja

Arheološka istraživanja u Osoru, mjestu na spoju otoka Cresa i Lošinja

Arheološka istraživanja u Osoru, mjestu na spoju otoka Cresa i Lošinja
Foto: TZ Grada Malog Lošinja

OSOR - Osor obiluje arheološkim ostacima pa započeti građevinski radovi nerijetko moraju biti stopirani radi arheoloških istraživanja.

U tijeku su radovi na trgu u Osoru, mjestu na otoku Cresu, na prevlaci što je nekada spajala danas razdvojene otoke Cres i Lošinj.

Osor je u prošlosti zauzimao značajno mjesto u povijesti Jadrana zbog svog prometno-strateškog položaja u Kvarneru. Nekad moćno i bogato trgovačko naselje i danas svojim zidinama svjedoči o prošlosti.

Radovi koji se trenutno izvode dio su velikog projekta unapređenja vodnokomunalne infrastrukture na otočju, službeno 'Aglomeracija Cres, Martinšćica, Nerezine, Mali i Veli Lošinj'.

Trenutno se provode zaštitna arheološka istraživanja, a s obzirom na nadprosječnu arheološku važnost "malog vječnog grada".

Istraživanja vodi Hrvatski restauratorski zavod, a još sudjeluju tvrtke 'Arheokvarner' i 'Stratum' kao podizvođači radova, s tim da su glavni izvođač zajedno GP 'Krk' i 'Radnik' iz Križevaca. Nadzor obavlja Konzervatorski odjel Ministarstva kulture RH u Rijeci, piše portal Otoci.net.

Arheologe, koji su od listopada do danas obradili nešto više od 600 od predviđenih 3.500 kvadratnih metara, na licu mjesta će po završetku posla zamijeniti građevinci, koji će raditi na kanalizaciji i vodoopskrbi u Osoru i u podmorju osorske luke.

Zasad je izvjesno da će svi rovovi biti zatrpani do 15. lipnja, kada će nastupiti privremena, ljetna zabrana građevinskih radova.

Slijedi nekoliko zanimljivosti o samom mjestu:

U doba rimske vlasti Osor je bio razvijeni i utvrđeni grad i iz tog razdoblja ostali su fragmenti monumentalnih zidina i zgrada. Bio je antičko pomorsko uporište koje je bilo u središtu pomorskih linija koje su spajale Ravennu, Pulu i Poreč sa Senjom te antički Plomin i Labin sa Zadrom i Solinom.

U ranom srednjem vijeku ostaje važna strateška baza Bizanta i u to doba se podižu značajni sakralni objekti. Mletačkom okupacijom Osor gubi svoje dotadašnje značenje, a njegovu ulogu preuzima grad Cres.

Povijest ovog gradića se može pratiti kroz preobrazbu vjerojatno ilirskog imena, preko zabilješki grčkih, rimskih, bizantskih i latinskih pisaca do izgovorene hrvatske riječi: Apsoros, Opsare, Apsarus, Absortium, Osor.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

APSURD Bespravno gradili pa devastirali arheološko nalazište – Sad financiraju istraživanje uz blagoslov općine, ali i dalje bespravno grade | | Morski HR
Neobične stvari događaju se na području San Pola, zaštićenog krajobraza u općini Bale, gdje tvrtka Mon Perin d.o.o. obavlja opsežne građevinske zahvate, unatoč tome što im je građevinska
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.