2 min. čitanja

APSURD U KOMIŽI Investitor ne želi da na prvu javnu prezentaciju novog hotela dođu i građani

APSURD U KOMIŽI Investitor ne želi da na prvu javnu prezentaciju novog hotela dođu i građani
Photo: Morski HR

KOMIŽA – Sve su glasnija negodovanja mještana Komiže oko izgradnje novog, duplo većeg hotela od onoga što komunalna infrastruktura ovog pitomog mjesta može izdržati. Loša je i komunikacija gradonačelnice prema svojim sugrađanima oko tog projekta, a kao šlag na tortu je današnja prezentacija projekta na koju su pozvani gradski vijećnici, ali ne i zainteresirana javnost.

Za danas u 18 sati zakazana je prva prezentacija projekta novog hotela Biševo, no na istu će smjeti doći samo gradski vijećnici i članovi Odbora za urbanizam i prostorno uređenje. Ne i zainteresirani stanovnici Komiže koji s razlogom strahuju da će novi hotel od 700 ležajeva pretvoriti njihovo mjesto u lokaciju nemoguću za život. Da građani nisu pozvani na prezentaciju projekta, odlučio je investitor, što je navedeno i u samom pozivu.

A tko je zapravo investitor? Ono što se zna jest da su u projekt uključeni tvrtka Modra špilja d.d. iz Komiže, zatim arhitektonski studio 3LHD iz Zagreba te tvrtka Urbos d.o.o. iz Splita koja se, između ostalog, bavi izradom prostornih planova. Vlasnik hotela je PBZ Croatia osiguranje, obvezni mirovinski fond.

Mještani Komiže s razlogom se pitaju hoće li komunalna infrastruktura njihovog mjesta, koje se prostire na površini od 48 km2 i u kojem živi stalnih 1500 stanovnika, moći izdržati povećanje cestovnog prometa, koje se očekuje nakon što hotel bude stavljen u funkciju. Građani nisu protiv hotela, već žele hotel primjerene veličine i kapaciteta za mjesto poput Komiže.

Zabrinuti vijećnici i građani obraćali su se i ministarstvima, najčešće oko legalnosti samog procesa i neuključivanja građana u proces izmjena prostorne dokumentacije, no konkretne odgovore još nisu dobili.

Da apsurdnost bude još veća, na prvu “javnu” prezentaciju projekta novog hotela građani nisu pozvani jer je tako želio investitor. Stoji to u dopisu, koji potpisuje pročelnik Ante Jurić. No od gradonačelnice doznajemo da to što danas nije pozvana javnost svakako ne znači da će ona biti isključena.

– Javnost će biti uključena kada javna rasprava bude objavljena – stoji u kratkom odgovoru gradonačelnice Komiže Tonke Ivčević.

Iako smo joj prije gotovo mjesec dana poslali detaljan upit o spomenutom projektu, komiška gradonačelnica kratko nam se obratila tek jutros, i to nakon što smo ju upozorili da ignoriranjem novinara neće skrenuti pozornost javnosti s projekta, koji je već sad prešao granice interesa samih mještana. Umjesto detaljnih odgovora, proslijedila nam je tek svoj Facebook status od kraja siječnja ove godine u kojem, između ostalog, tvrdi “kako joj je interes Komižana na prvom mjestu te da nikada neće dozvoliti da nitko na ijedan način onemogući razvoj Komiže na dobrobit svih njezinih stanovnika”.

Za budućnost Komiže zabrinuti i su mnogi gosti te budući i sadašnji povratnici, koji su odabrali Komižu za život ili odmor baš zato što je tiha, mirna i ugodna za život. Pitanje je hoće li takva ostati i dalje?!

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.