>
  1 min. čitanja

Apel darivateljima krvi uvijek vrijedi, pogotovo u vrijeme turističke sezone

Apel darivateljima krvi uvijek vrijedi, pogotovo u vrijeme turističke sezone
Foto: Pixabay / Ilustracija

Tijekom ljetnih mjeseci veće su potrebe za davateljima krvi. Zadnjih godina bilježi se smanjenje broja dobrovoljnih darivatelja, a krvi uvijek treba. Apel stoga darivateljima uvijek vrijedi, poglavito tijekom ovih dana kada je promet veći i ljetna turistička sezona gotovo na vrhuncu. Sve je više ljudi na prometnicama, plažama, više je nezgoda odnosno intervencija.

Unatoč brojnim dobrovoljnim darivateljima, koji nesebično daruju ovu životnu tekućinu, krvi nikad dosta. Ravnateljica Društva Crvenog križa Istarske županije Sandra Stipanov ističe kako je cilj educirati i informirati javnost, pogotovo mlade, o važnosti darivanja krvi.

- Možemo imati znanje, bolnicu, opremu, ali ključna je tekućina koju doista treba imati uvijek - kaže voditelj Odjela jednodnevne kirurgije i dnevne bolnice kirurških grana Opće bolnice Pula, doktor Andrej Angelini. Za opskrbu krvlju brine transfuziologija. Voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Pula, doktorica Jasmina Simović Medica pojašnjava kako je Bolnica organizirana ovisno o potrebama za krvlju, koje uvijek mora biti.

Više od stotinu puta krv je darivao Robert Savić iz Pule, nagrađen je odlikovanjem 'Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske' Predsjednika Republike Hrvatske.

- Ali najveća je nagrada život koji daješ, nema boljeg osjećaja - kaže Robert.

Akcije prikupljanja krvi održavaju se u Crvenom križu Pule svakog četvrtka od 9 do 17 sati s dnevnim odmorom od 13 i 30 do 14 i 30, na adresi Trg istarske brigade 15. Također, organizirano u drugim gradovima i općinama diljem Istre.

Ovih je dana u Pazinu, u povodu jubilarne dvadesete obljetnice Svjetskog dana darivatelja, održan okrugli stol pod motom i sa snažnom porukom 'Hvala vam darivatelji!', piše Radio Pula.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.