3 min. čitanja

Andrić: Održivog turizma nema bez kvalitetnih radnika i povećanja plaća

Andrić: Održivog turizma nema bez kvalitetnih radnika i povećanja plaća
Foto: Pexels/Ilustracija

Bez kvalitetnih i dobro plaćenih stručnih radnika nema ni održivog turizma, kaže predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić, koji upozorava da plaće u turizmu još uvijek zaostaju i 20 posto za prosječnim plaćama u Hrvatskoj.

  • Nastavi li se odljev radnika u inozemstvo turizam će teško moći biti održiv, jer održivost čine i ljudi - kvalitetni radnici kojih godinama u hrvatskom turizmu nedostaje - ističe Andrić, koji smatra da ih neće zadržati nikakva strategija, nego veće plaće.

STUH i Socijalno vijeće za za turizam kojemu je Andrić na čelu stoga imaju određena očekivanja od poslodavaca i vlade, koje Andrić poziva na dijalog radi provedbe hitnih mjera za zaštitu ekonomskih i socijalnih prava turističkih radnika. Očekivanja imaju i od novog zakona o radu koji bi prema najavama u saborsku proceduru trebao u rujnu, a 1. siječnja 2023. u primjenu.

  • Očekivanja su nam posebice u dijelu zakona o stalnim sezoncima i radu na neodređeno vrijeme. Vidjet ćemo hoće li proći izmjene po kojima bi stalni sezonac dobivao ugovor na neodređeno vrijeme i primao stalnu naknadu, a za vrijeme kad nema posla mogao bi se zaposliti kod drugog poslodavca koji bi plaćao doprinose i išao bi mu i staž. Nakon toga vratio bi se kod svog poslodavca kad ima posla - iznosi Andrić u razgovoru za Hinu.

Komentira i da poslodavcima u krizi sigurno nije lako podizati plaće jer pandemija, inflacija i posebice porast cijene energenata i svih drugih, smanjuju tu mogućnost, dok za ono što su podigli u zadnjih godinu-dvije kaže da nije dovoljno.

  • Poznato je da su plaće u Hrvatskoj općenito među najnižima u EU-u, na četvrtom mjestu odozdo, pa tako i u turizmu, a i ono što ćemo ove godine zaraditi od turizma bit će više 'fiktivno', na papiru, prihodi će biti niži, a i to što će se kao više zaraditi zapravo je već potrošeno u inflaciji - dodaje Andrić.

Strategija turizma mora donijeti promjene i u korist radnika

Za nedavno predstavljen prijedlog strategija razvoja hrvatskog turizma za koju se očekuje da će biti usvojena do kraja ove i na snagu stupiti početkom iduće godine, STUH se nada da će biti dosljedno provedena u svim segmentima, ali i da će u donijeti neophodne promjene na korist radnika u ugostiteljstvu i turizmu.

Nada se da će osim poslodavaca i država poduzeti mjere kako bi se položaj radnika poboljšao, sa znatno većim plaćama i sigurnošću radnih mjesta nego što je sada.

Andrić vjeruje da bi time turističko-ugostiteljska zanimanja konačno postala privlačna mladima i to ne kao njihova usputna profesionalna stanica, pri čemu dobrim ocjenjuje što se ove godine u nekim školama upisalo nešto više učenika za ta zanimanja nego prošlih. No kaže da je pitanje koliko će učenika stvarno i raditi u turizmu nakon škole i koliko će ih ostati u Hrvatskoj, ako se uvjeti ne poboljšaju.

  • Već dugo godina svjedoci smo urušavanja tržišta rada u djelatnostima turizma i ugostiteljstva koja zapošljava značajan broj radnika u Hrvatskoj (oko 100 tisuća ih je bilo prijavljenih u srpnju). Tu je velika nesigurnost radnog mjesta zbog sezonalnosti posla, plaće su i dalje u prosjeku i 20 posto niže od prosječnih plaća ostalih radnika u Hrvatskoj i ne mogu osigurati podmirivanje osnovnih životnih potreba. Radnici rade u izuzetno teškim uvjetima, u sezoni i 60 i više sati tjedno, bez stanki i odmora, većinom ne znajući što ih čeka od jeseni i zimi. Zbog svega toga turizam je postao prijelazni sektor u kojemu radnici ostaju dok ne pronađu drugi posao, pa je budućnost radnika u turizmu ozbiljno ugrožena - upozorava Andrić.

Sve to, zaključuje, nikako ne može biti podloga za razvoj hrvatskog turizma niti za njegov smjer prema kvaliteti i održivosti, što iziskuje kvalificirane, stručne i za svoj rad primjereno plaćene radnike, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.