1 min. čitanja

Amerikanci tvrde da je u napadu na tanker korišten dron kakvog je Iran poslao Rusiji

Amerikanci tvrde da je u napadu na tanker korišten dron kakvog je Iran poslao Rusiji
Foto: Twitter / Facebook / Ilustracija

Američka vojska priopćila je da je analiza ostataka drona pokazala da je isti tip iranske bespilotne letjelice koji je Teheran isporučio Rusiji za invaziju na Ukrajinu korišten za napad na komercijalni tanker u blizini obale Omana prije tjedan dana.

Peta flota američke mornarice sa sjedištem u Bahreinu objavila je fotografije i detalje svoje istrage o napadu na tanker Pacific Zircon, koji je plovio pod zastavom Liberije, uključujući ostatke samog drona Šahed-136.

"Iranski napad na tanker bio je namjeran i opasan"

Mornarica je rekla u priopćenju da je dron napravio rupu široku 76 centimetara u stražnjem dijelu broda, a eksplozivni udar oštetio je brodski kotao, spremnik pitke vode i splav za spašavanje.

"Iranski napad na komercijalni tanker koji je prolazio međunarodnim vodama bio je namjeran i opasan, ugrozio je živote posade broda i destabilizirao pomorsku sigurnost na Bliskom istoku", rekao je viceadmiral Brad Cooper, glavni zapovjednik američke mornarice na Bliskom istoku, stoji u priopćenju.

U zaljevskim vodama posljednjih je godina bilo napada na tankere u vrijeme pojačanih regionalnih napetosti s Iranom. U srpnju prošle godine u napadu dronom pogođen je kod obale Omana tanker s naftnim derivatima kojim je upravljala izraelska tvrtka. Iran je odbacio optužbe da je odgovoran.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.