3 min. čitanja

AMERIČKI SPECIJALCI POD UZBUNOM Mladi vojnici umiru tijekom obuke za borbene ronioce

AMERIČKI SPECIJALCI POD UZBUNOM Mladi vojnici umiru tijekom obuke za borbene ronioce
Foto: Američka vojska

Posljednjih mjeseci, u američkim specijalnim postrojbama dogodilo se nekoliko smrtnih slučajeva u incidentima na obuci. Dvojica specijalaca preminula su tijekom priprema za izazovnu i tešku kvalifikacijsku obuku borbenog ronioca, koji obučava američke vojnike za borbu pod morem ili vodom – tzv. Zelene beretke.

Sadašnji i bivši vojnici upoznati s obukom ispričali su da su zaprepašteni što ove smrti nisu uspjele potaknuti reviziju ili proceduralne promjene, napominjući da prelazak s vojske fokusirane na protuterorističke misije na natjecanje s ravnopravnim protivnicima može zahtijevati više vremena da se trupe prilagode prema novim standardima.

– Nije mi jasno zašto nisu pojačane mjere sigurnosti. Moramo dokučiti zašto ovi mladi pripadnici Zelenih beretki padaju mrtvi tijekom fizičkih vježbi – izjavio je jedan umirovljeni vojnik.

Postoji uobičajena zabluda da su samo Mornarički tuljani borbeni ronioci. Iako svi postaju borbeni ronioci tijekom svog selekcijske obuke, oni nisu jedini u postrojbama američkih specijalnih operacija koji mogu naučiti tu vještinu, piše Business Insider.

Pohađaju ga komandosi vojske, marinaca i zračnih snaga, iako je poznat po čestom osipanju članova, čak i kad se radi o kvalificiranim i iskusnim Zelenim beretkama. Zbog težine zadataka koje moraju savladati, smrtni slučajevi se događaju, ali dvije tragedije u svega nekoliko mjeseci izazvale su uzbunu u njihovim redovima.

Opasna obuka

Stožerni narednik Micah Walker umro je 27. srpnja tijekom CDQC-a na Floridi, a 23. rujna stožerni narednik Paul Lincoln Olmstead preminuo je u Fort Campbellu u Kentuckyju. Prema pisanju medija, ni Zapovjedništvo za specijalne operacije američke vojske ni njemu podređeno zapovjedništvo specijalnih snaga nisu poduzeli nikakve radnje, poput povlačenja ili savjetovanja o sigurnosti, kako bi spriječili daljnje smrti mladih vojnika.

– Obuka je vrlo opasna, čak i za iznimno sposobne i inteligentne pojedince. Definitivno uzima danak na tijelu, morate biti u fenomenalnoj formi da biste diplomirali – rekao je jedan pripadnik Zelene beretke iz jedinice Nacionalne garde.

Kandidati moraju biti izvrsni u akcijama pod morem tijekom noći i dana i u svim vremenskim uvjetima. Kako bi postigli tu razinu stručnosti i sposobnosti, instruktori provlače kandidate kroz rigorozno testiranje tijekom cijele obuke.

Foto: Američka vojska

Vojnici moraju uspješno proći vježbu 50-metarskog podvodnog plivanja bez disanja, izvlače predmet težak barem devet kilograma s dna bazena i gaze kroz vodu dvije minute noseći ronilačku opremu koja je teška desetke kilograma. Osim toga, instruktori pod vodom ometaju studente simulirajući jake struje i pritom im zapetljavaju aparate za disanje. Hitna pomoć uvijek je u stanju pripravnosti, a liječnik se često poziva jer vojnici zbog nedostatka kisika znaju padati u nesvijest.

– Smrtni ishodi na treningu uvijek su tužni, ali to je priroda našega posla koji je vrlo opasan, ali škola i vodstvo moraju slijediti sve potrebne sigurnosne procedure. Nema isprike za kraći put kad su životi vojnika u pitanju – kažu anonimni pripadnici Zelenih beretki.

Teško vrijeme

Kad dođe do smrtnog slučaja, standardna operativna procedura se razlikuje, ali činjenica da nakon ove dvije tragedije nije došlo do sigurnosnog ukidanja obuke ili čak savjetovanja, šokirala je i neugodno iznenadila mnoge vojnike.

Umirovljeni pripadnik specijalnih snaga kaže kako bi neki čimbenci ipak mogli barem donekle objasniti zašto čelnici specijalnih operacija nisu slijedili standardne procedure.

– Iza nas su dva desetljeća teških, fokusiranih, borbenih operacija. Mislim da će trebati neko vrijeme da se vojska kao cjelina vrati u stanje u kojemu je bila prije 11. rujna 2001. Ovo je kritično vrijeme – vojnici koji su cijelu svoju karijeru proveli fokusirani na borilišta koja sad napuštamo – izjavio je ovaj umirovljeni pripadnik američke vojske za Business Insider.

Ronilački timovi dobili su manje sredstava za obuku i kupnju nove opreme, dok im je postojeća zastarjela. Osim toga, mnoge postrojbe za specijalne operacije (pre)opterećene su administrativnim zadacima i drugim zahtjevima koji nisu povezani s borbenom učinkovitosti.

– Sve to sprječava vojnike da se usredotoče na svoje najopasnije i primarne poslove – upozoravaju vojnici koji su željeli ostati anonimni.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.