2 min. čitanja

Američka ratna flota stiže u Sredozemlje, umirovljeni general objasnio u kojem slučaju bi se SAD uključila u rat

Američka ratna flota stiže u Sredozemlje, umirovljeni general objasnio u kojem slučaju bi se SAD uključila u rat
Foto: Youtube / Screenshot

Sjedinjene Američke Države šalju više bojnih brodova i zrakoplova bliže Izraelu u znak podrške, rekao je ministar obrane Lloyd Austin i dodao da će SAD osigurati streljivo za Izrael, a Pentagon će također poslati dodatne borbene zrakoplove u regiju.

Austin je rekao da je naredio premještanje udarne skupine nosača zrakoplova Ford i brodove koji ga podupiru bliže Izraelu:  

- Naložio sam pomicanje udarne skupine nosača zrakoplova USS Gerald R. Ford u istočni Mediteran.

Je li vjerojatna izravna intervencija SAD-a, pitaju se neki.

SAD će vjerojatno izravno intervenirati zračnim i pomorskim udarima ako opstojnost Izraela bude ugrožena, kazao je umirovljeni američki general s četiri zvjezdice Barry McCaffrey, prenosi Dnevnik.hr.

Čovjek koji je bio u vrhu vojske SAD-a opisao je kako bi se takva eskalacija vjerojatno dogodila samo ako bi se bliskoistočni susjedi Izraela snažno uključili.

Ulogu će igrati i ponašanje drugih zemalja u regiji - Srije, Irana, Egipta, rekao je McCaffrey u gostovanju na MSNBC-ju, piše Insider.

- Pretpostavio bih da će naša potpora Izraelu biti apsolutna te ćemo ako vidimo sirijsku vojnu intervenciju, aktivnu iransku vojnu intervenciju, ići u rat - dodao je McCaffrey.

Govoreći o tome da je SAD objavio da šalje udarnu grupu nosača zrakoplova, uključujući F-35 i F-16, da patroliraju istočnim Sredozemljem i odvrate sveopći rat u koji su uključeni susjedi Izraela, McCaffrey je objasnio da su oni tamo više radi demonstracije sile ili potencijalne neborbene evakuacije.

McCaffrey, koji je služio u Zaljevskom ratu i vodio Južno zapovjedništvo SAD-a od 1994. do 1996. godine, istaknuo je da je riječ o njegovoj vlastitoj procjeni sukoba i da apsolutno nema šanse da bi se bilo koji američki dužnosnik javno složio da bi Amerika mogla zaratiti u Izraelu.

- Ono što govorim jest da ako je postojanje države Izrael u pitanju, ako sirijska vojska intervenira, ako Hezbollah počne nadjačavati Izraelce, po mom sudu, u tom trenutku razmotrili bismo aktivnu intervenciju zračnim snagama i mornaricom - kazao je.

Međutim, malo je vjerojatno da će SAD poslati trupe u Izrael, s obzirom na kopnene sposobnosti Izraelskih obrambenih snaga, dodao je McCaffrey.

Na pitanje hoće li i drugi saveznici SAD-a i Izraela također uskočiti, McCaffrey je rekao da je prerano razgovarati o takvom pitanju samo s izravno uključenim Hamasom.

- Mislim da je faktor odvraćanja ono što Bidenova administracija trenutno želi. Žele se pobrinuti da sirijska vojska i Hezbollah ne uđu u ovu bitku. Ako to učine, to će biti smrtonosna prijetnja postojanju Izraela - rekao je.  

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.