5 min. čitanja

FOTO/VIDEO Pogledajte kako izgleda paluba američke grdosije, neki članovi posade podrijetlom su iz Hrvatske!

FOTO/VIDEO Pogledajte kako izgleda paluba američke grdosije, neki članovi posade podrijetlom su iz Hrvatske!
Foto: Joško Jaković i Goran Leš

SPLIT - Ponos američke mornarice dug je 330 metara, ima 25 paluba, a može nositi do 75 zrakoplova. Ovo mu je prvo uplovljavanje u Sredozemno more, a Split je prva luka u kojoj će odmor potražiti više od 4500 članova posade, među njima i neki hrvatskog podrijetla.

Treće je ovo uplovljavanje američkog nosača aviona u hrvatske vode u samo godinu i pol. U pitanju je novi ponos američke mornarice, koji je prvi put u Mediteranu i Split je, zanimljivo, prvi grad ispred kojeg se usidrio.

Prve fotografije donosi nam Joško Jaković:

Stigao je tijekom noći, a u našim vodama trebao bi se zadržati tri dana. Na izgradnji ovog novog američkog nosača aviona sudjelovalo je pet tisuća brodograditelja, a zanimljivo - oni su da bi on funkcionirao u njega ugradili tri tisuće kilometara električnih kabela.

- Hvala što ste danas ovdje i što ste proveli nekoliko sati s nama. Zbilja smo uzbuđeni biti s vama i posada je sretna što je ovdje u Hrvatskoj. Žele izaći van vidjeti grad i također dobiti priliku iskusiti hrvatsku kulturu - rekao je zamjenik zapovjednika Erik Eslich.

- Moj prapradjed je iz Hrvatske, ali ja sam iz Fairmonta u Zapadnoj Virginiji. Uzbuđen sam jer ću upoznati kulturu i otkriti odakle mi je obitelj. Čuo sam da je Hrvatska prekrasna i po onom što sam do sada vidio složio bih se s tim. Puno je aktivnosti, dobre hrane za kušati. Dobra zemlja za provode, pogotovo Split - rekao je Christopher Resskovich za Dnevnik Nove TV.

Američku grdosiju posjetili su fotoreporteri Dalmacije danas Goran Leš i Eddy Meštrović.

Svaki peti član posade je žena

Dolazak najnaprednijeg i najnovijeg američkog nosača zrakoplova na nuklearni pogon broda USS Gerald R. Ford u Split dokaz je američke predanosti miru i stabilnosti regije, kazao je u ponedjeljak njegov zapovjednik.

- Naš dolazak pokazuje našu odlučnost i obvezu održavanja mira, prosperiteta i stabilnosti u regiji - rekao je zapovjednik USS Gerald R. Forda kapetan Rick Burgess.

Zapovjednik Burgess je kazao kako je na brodu 20 posto žena "što je izvanredno".

- Prije deset godina brojevi su bili manji. Otprilike jedan od svakih pet marljivih mornara je žena. Malo smo širi i duži, ali ono što je naprednije je tehnologija koja je modernija. Imamo 23 nove tehnologije koje su korištene u novoj generaciji nosača, a prvi smo brod koji ih testira - dodao je.

Danas je prvi put u Splitu i kaže da jedva čekaju iskusiti hrvatsku kulturu, probati hranu, te da je Split drukčiji grad od onih koje viđaju na svojim misijama.

Na brodu je i Karla Carrasco koja je u američkoj mornarici već četiri godine. Ona je prije dolaska u Split istraživala sve o gradu i priznaje kako je predivan s obzirom da nikad nešto slično nije vidjela u SAD-u.

- Uzbuđena sam jer ću istraživati grad. Ići ću na plažu, a željela bih istražiti i Dioklecijanovu palaču. Posebno bih probala lokalnu hranu - izjavila je Carrasco.

Brod koji je još u listopadu prošle godine krenuo prema Europi uplovivši prije nekoliko dana u Sredozemlje, ime je dobio po 38. američkom predsjedniku Geraldu R. Fordu.

To je treći američki brod koji je u posljednjih 18 mjeseci uplovio u splitska vrata.

USS Gerald R. Ford je najnoviji nosač zrakoplova američke mornarice koji uvodi 23 nove tehnologije i prvi je novi nosač dizajniran u posljednjih 40 i više godina i to da bi mogao funkcionirati s budućim generacijama letjelica.

Kobilica je položena u studenom 2009., a krštenje je održano 9. studenog 2013.

Ima pogon od dva nuklearna reaktora s četiri osovine.

Dug je 332,84 metra, širok 40,84 metra, dok mu je širina pilotne palube 78,03 metra.

Dostiže brzinu veću od 30 čvorova.

Od naoružanja ima Evolved Sea Sparrow Missile, Rolling Airframe Missile, Close-in Weapons System (CIWS) sa 75 letjelica.

Može ploviti 20-ak godina bez tankiranja, ima dvopojasni najnapredniji radar, a ukupno je vrijedan 13 milijardi dolara.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Najveći ratni brod “USS Gerald R. Ford” uplovio u Split
Ponos američke mornarice, najmoderniji nosač zrakoplova na nuklearni pogon “USS Gerald R. Ford” uplovio je jutros u Split. Golemi brod, koji privlači poglede Splićana i turista, najveći je ratni brod u povijesti. Dugačak je više od 330, a visok 76 metara, poput solidnog nebodera, s 25 palub…
Najnoviji američki nosač zrakoplova prošao je morska ispitivanja nakon modernizacije | | Morski HR
Prvi američki nosač zrakoplova nove generacije, Gerald R. Ford, uspješno je završio morska ispitivanja uz obalu Virginije u pripremi za svoje prvo operativno raspoređivanje, javlja Naval Today . Prema
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.