2 min. čitanja

Američka mornarica objavila fotografije zaplijenjenih projektila i raketa: "Ovo Iran šalje Hutima!"

Američka mornarica objavila fotografije zaplijenjenih projektila i raketa: "Ovo Iran šalje Hutima!"
Foto: Centcom / Američka Ratna mornarica

Američka vojska objavila je na društvenim da je tijekom prošlotjedne operacije zaplijenila oružje koje je Iran slao jemenskim islamističkim pobunjenicima Hutima, koji od početka rata u Izraelu napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru.

Američko vojno zapovjedništvo za Bliski istok objavilo je da analiza oružja koje je zaplijenjeno s broda u blizini somalijske obale ukazuje na to da su Huti koristili istu vrstu oružja u svojim napadima na Crvenom moru.

Pronašli balističke i komponente krstarećih raketa iranske proizvodnje

Američki marinci koji su djelovali s broda USS LEWIS B PULLER, potpomognuti helikopterima i bespilotnim letjelicama (UAV), izveli su složeni ukrcaj na plovilo u blizini obale Somalije u međunarodnim vodama Arapskog mora, zaplijenivši balističke rakete iranske proizvodnje komponente projektila i krstarećih projektila. Zaplijenjeni predmeti uključuju pogon, navođenje i bojeve glave balističke rakete srednjeg dometa (MRBM) i protubrodske krstareće rakete (ASCM), kao i povezane komponente protuzračne obrane. Početna analiza pokazuje da su to isto oružje Hutiji koristili kako bi prijetili i napadali nedužne mornare na međunarodnim trgovačkim brodovima koji su prolazili Crvenim morem.

Ovo je prva zapljena smrtonosnog naprednog konvencionalnog oružja (ACW) koje je isporučio Iran Hutijima od početka napada Hutija na trgovačke brodove u studenom 2023. Zabrana također predstavlja prvu zapljenu naprednih balističkih projektila i krstarećih projektila proizvedenih u Iranu komponenti američke mornarice od studenog 2019. Izravna ili neizravna opskrba, prodaja ili prijenos oružja Hutijima u Jemenu krši Sigurnosnu rezoluciju UN-a 2216 i međunarodno pravo.

Prijavljen nestanak dvojice američkih marinaca

Dvojica američkih mornaričkih marinaca čiji je nestanak prijavljen na moru, bili su izravno uključeni u ovu operaciju.

- Provodimo iscrpnu potragu za našim nestalim drugovima - rekao je general Michael Erik Kurilla, zapovjednik USCENTCOM-a.

Plovilo u kojem je pronađeno oružje, ocijenjeno je nesigurnim i potopljen je od strane snaga američke mornarice. Uhićeno je 14 članova posade s kojima će se postupati u skladu s međunarodnim pravom.

- Jasno je da Iran nastavlja isporuku napredne smrtonosne pomoći Hutijima. Ovo je još jedan primjer kako Iran aktivno sije nestabilnost u cijeloj regiji izravno kršeći Rezoluciju UN-a o sigurnosti 2216 i međunarodno pravo - rekao je general Michael Erik Kurilla.

- Nastavit ćemo raditi s regionalnim i međunarodnim partnerima kako bismo razotkrili i spriječili ove napore , te u konačnici ponovno uspostaviti slobodu plovidbe - priopćili su iz američke mornarice.

D.G.

Što je sve nađeno?

Zapljena se dogodila 11. siječnja u blizini obale Somalije - istog dana kada su izvedeni prvi američko-britanski zračni napadi na vojne mete Huta. Među predmetima pronađenima na brodu bile su komponentne krstarećih i balističkih projektila, kao i dijelovi opreme protuzračne obrane, prenosi Index.

"Ovo je prva zapljena smrtonosnog naprednog konvencionalnog oružja (ACW) koje je Iran isporučio Hutima od početka napada na trgovačke brodove u studenom 2023.", stoji u priopćenju Središnjeg zapovjedništva SAD-a.

U akciji nestala dva elitna specijalca

Presretanje i upad na brod izveli su članovi elitne mornaričke postrojbe SEAL, čija dva pripadnika su nestala tijekom operacije. Jednog su visoki valovi odnijeli u more, a drugi je skočio za svojim suborcem kako bi ga spasio. Za obojicom se i dalje traga.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.