2 min. čitanja

Albanija odlučila spasiti najrjeđeg tuljana na svijetu

Albanija odlučila spasiti najrjeđeg tuljana na svijetu
Foto: NOAA / Unsplash

Tim albanskih morskih biologa prati azurne vode Jonskog mora u potrazi za sredozemnom medvjedicom, najrjeđim tuljanom na svijetu i najugroženijim europskim morskim sisavcem.

Ove vrste je nekada u Sredozemlju bilo u velikom broju, ali sada ih je ostalo samo nekoliko stotina u malim raštrkanim skupinama u blizini Albanije, Grčke i Turske te u Mauritaniji, na afričkoj atlantskoj obali.

Jadransko more pružalo joj je zaštitu stoljećima, no s vremenom je čovjek počeo uništavati njeno stanište što je uzrokovalo veliko smanjenje populacije i ugrozilo opstanak vrste. Osim toga, u prošlosti je nemilosrdno lovljena zbog krzna i hrane, ali i namjerno ubijana kako bi ostalo više ribljeg fonda za ljudsku vrstu.

Nastavak ugrožavanja medvjedice i opstanka vrste uslijedio je i zbog velikih onečišćenja, gradnje na obali i ulaganja u masovni turizam. Sve ovo utjecalo je na njen opstanak i pretvorilo ju u jednu od najugroženijih morskih sisavaca.

Međutim, postoji tračak nade za njihov opstanak zahvaljujući stvaranju zaštićenih morskih područja posljednjih godina, kažu stručnjaci.

Sredozemne medvjedice nije lako uočiti jer za svoja skloništa najčešće biraju izolirane morske špilje.

Kako bi došli do više informacija o uvoj ugroženoj vrsti, znanstvenici proteklih pet godina duž jadranske i jonske obale u špilje i druga skrovita mjesta južne Albanije postavljaju kamere.

Ribari kažu da je ribe sve manje, što nije dobro niti za njih, niti za sredozemnu medvjedicu, ali ih više ne ugrožavaju. Danas kažu da je vidjeti tuljana sreća te da uznemiravanje ove ugrožene vrste donosi nesreću, prenosi Phys.org.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Je li se u Jadran vratila sredozemna medvjedica?
Sredozemna medvjedica se ponovno ‘ukazala’ i to kod Dubrovnika, nakon dugo, dugo vremena. Početkom prošlog stoljeća na našem je području potpuno istrijebljena kada su je ribari smatrali štetočinom, a lovili su je i zbog hrane, krzna ili samo kao trofej. “Morski čovik”, kako je još zovu, ove je godin…
Nova ribarska luka mogla bi dodatno ugroziti sredozemnu medvjedicu
Nova luka koja se predlaže u Pentakomu predstavljat će prijetnju za ugroženu sredozemnu medvjedicu, priopćio je BirdLife Cyprus u utorak. U priopćenju za tisak, nevladina organizacija za zaštitu okoliša objasnila je da je obala Pentakoma dom jedinstvenog tuljana koji je “jedna od najrje…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.