4 min. čitanja

Aktivan odmor na otocima Šibensko-kninske županije

Aktivan odmor na otocima Šibensko-kninske županije
PFoto: Unsplash / Ilustracija

ŠIBENIK - Otoci Šibensko-kninske županije nude izvrsne uvjete za sve vrste aktivnog odmora ili zabave vezane za more, ali i mnogo aktivnosti na samim otocima.

Uzbuđenja svakako ne manjka, a neke od ideja donosimo u nastavku.

Plovite oko šarmantnih otočića

Šibenski je arhipelag odlično mjesto za jedrenje i jahtarenje. Mnogo je mirnih i nenaseljenih otočića okupljenih oko većih, iako još uvijek prilično malih otoka ovog područja.

Prekrasne zelene oaze razasute po pitomom moru, posebno od otoka Zmajana i Kaprija prema zapadu, stvorene su za uživanje u romantičnim trenucima, meditaciji, plivanju te odmoru u tišini i ljepoti kristalno čistih sunčanih plaža.

Pogledajte tradicionalne regate

Otoci Šibensko-kninske županije mjesto su održavanja nekoliko međunarodnih regata. Neke su posebne po tome što oživljavaju tradiciju jedrenja na latinska jedra. Najpoznatije su 'Latinsko idro' koja se održava krajem rujna na otoku Murteru i 'Burtiž' koncem kolovoza na otoku Prviću.

Osim ovih impresivnih regata, otoci nude i sportska amaterska natjecanja koja obično završe kao jedna velika zabava. Tu su i neka prestižnija natjecanja i turniri u vodenim sportovima.

Istražite bogato podmorje

Šibenski arhipelag ima savršene uvjete za sve vrste ronilačkih aktivnosti, od ronjenja s bocom do ronjenja na dah.

Otoci Šibensko-kninske županije, poput Krapnja, Prvića i Zlarina posebno su pogodni za istraživanje morskog života i traganje za prekrasnim koraljima i spužvama koji se skrivaju u nizovima dugačkih plitkih grebena, što je vidljivo i po samom nazivu otoka Krapanj (otok spužvi).

Osim ovih područja, ne propustite ni ronjenje u kornatskom arhipelagu, domu netaknute prirode i ekosustava s veličanstvenim morskim dnom.

Saznajte o autohtonoj kulturi brodogradnje i pomorstva

Otoci ovoga područja imaju dugu povijest izgradnje sjajnih ribarskih brodova te vještih i poznatih pomoraca. Zbog toga oni koje zanima pomorstvo i nautika mogu mnogo toga naučiti.

Mjesto Betina na otoku Murteru posebno je poznato po dugoj tradiciji brodogradnje, predstavljenoj u lokalnom muzeju, koju su njegovali veliki i brižni majstori. U mjestu Jezera na istom otoku u rujnu se održava zanimljivo međunarodno natjecanje u morskom ribolovu pod nazivom Big Game Fishing.

Otkrijte biciklističke i pješačke staze

Mnoštvo maslinika, bujnih vinograda, stabala smokava, gustog niskog raslinja, crnogoričnih šuma i blagih brežuljaka tvori prekrasne panoramske staze idealne za biciklizam i pješačenje.

Naseljeni otoci poput Kaprija i Žirja, kao i oni nenaseljeni, poput Tijata, Zmajana i Kakana, pružaju privatnost te slobodu lutanja i istraživanja u opuštajućim zvukovima.

Uživajte u 'iću i piću'

Ovo područje poznato je po vrhunskim morskim specijalitetima i ukusnim domaćim vinima. Osobito su cijenjeni među jahtašima i jedriličarima koji posjećuju lokalne konobe, tj. male i mirne restorane s tradicionalnom ponudom. Neke su poznate ličnosti redoviti gosti ovih konoba, npr. na otocima Kaprije i Žirje.

Ako više volite življe manifestacije posvećene lokalnoj hrani, posjetite neke od zanimljivih okupljanja. Ističemo brudetijadu na Zlarinu, poziva Turistička zajednica Šibensko-kninske županije.

Posjetite dinamične festivale i lokalne zabave

Bez obzira volite li autohtoni izraz narodnog folklora i njegove melankolične balade ili življi ugođaj festivala moderne glazbe, uživat ćete u bogatom i raznolikom kulturnom životu ovih otoka. Od raznih karnevala, procesija, ceremonija i etničkih plesnih večeri, do koncerata moderne pop, rock i dance glazbe, new age okupljanja i ambijentalne glazbe.

Mnogo je toga što možete proživjeti i u čemu možete sudjelovati. Posebno se to može vidjeti na nenaseljenom otoku Obonjanu ili otocima Zlarin i Murter, gdje Kulturno umjetničko društvo Koledišće radi sjajan posao na očuvanju lokalne nematerijalne baštine.

Razgledajte povijesne crkve i muzeje

Na otocima arhipelaga ne manjka šarmantnih povijesnih crkvica i zanimljivih etnografskih muzeja. Možete, primjerice, istražiti srednjovjekovnu crkvu svete Helene (majke Konstantina Velikog) i samostan svetog Križa ili pitoresknu baroknu crkvu svetog Roka.

Možete posjetiti i izložbu velikih izuma Fausta Vrančića, zbirki morskih spužava, koralja, amfora i posuđa, Muzej brodogradnje i slično.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Škraping okupio više od tisuću natjecatelja iz cijele Europe
PAŠMAN - Prva škraping utrka održana je prije 17 godina i od tada je postala vrlo poznata i van granica Hrvatske. Jučer je na otoku Pašmanu okupila više od tisuću sudionika. Škraping je jedinstvena međunarodna treking utrka koja se ubraja u ekstremne sportove. Prva utrka održana je 2006. godine na
CRO Race ove godine i na otocima
Osmo izdanje međunarodne biciklističke utrke CRO Race ove godine dolazi i na otoke, a potpisivanjem sporazuma o suradnji, Novalja je postala prvi otočni cilj ove utrke. Osim po Pagu, biciklisti će voziti i po otoku Krku koji će kao domaćin ugostiti start pete etape i tako postati prvi

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.