4 min. čitanja

Akcija mladih upozorava: "Povoljni tereni za mlade obitelji u Sukošanu se pretvaraju u luksuzne vile!"

Akcija mladih upozorava: "Povoljni tereni za mlade obitelji u Sukošanu se pretvaraju u luksuzne vile!"
Foto: Morski HR / Ilustracija

SUKOŠAN - Vijećnica Akcije mladih u Zadarskoj županiji, Petra Žitko, poslala je priopćenje javnosti, zbog, kako kaže, manipulacija oko terena namijenjenih gradnji kuća za mlade obitelji. Sumnja da se tereni kupuju po povoljnim uvjetima, te naposljetku pretvaraju u luksuzne vile.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća općine Sukošan na dnevnom  redu pod točkom 3. Izglasavala se ODLUKA O ODOBRENJU  ZAKLJUČENJA ANEKSA KUPOPRODAJNIM UGOVORIMA ZA MLADE  OBITELJI, tj. produljenje rokova iz kupoprodajnih ugovora koji ističu  2024. i to:  

* do 31.12.2026. godine za ishođenje dozvole za gradnju te početak  izgradnje stambenog objekta 

* do 31.12.2033. godine zabrana otuđenja kupljene nekretnine 

Općinski vijećnik Akcije mladih priložio je amandman na točku, koji  je odbijen,  sa sljedećim sadržajem:  

Amandman

U Prijedlogu Odluke o odobrenju zaključenja aneksa kupoprodajnim  ugovorima za mlade obitelji dodaju se sljedeći članci: 

1. Kupac se obvezuje da će na kupljenoj nekretnini u svrhu rješavanja  stambenog pitanja i trajnog stanovanja izgraditi obiteljsku kuću. 2. Izgrađena obiteljska kuća ne može se davati u najam prije isteka  roka zabrane otuđenja 31. prosinca 2033. 

3. Kupac i članovi njegove uže obitelji obvezuju se prijaviti  prebivalište na adresi novoizgrađene obiteljske kuće u roku od 3 (tri)  mjeseca od ishođenja uporabne dozvole sve do isteka roka od  zabrane otuđenja 31. prosinca 2033. 

Obrazloženje

S obzirom na to da smo svjedoci kako su neki kupci na kupljenim  terenima na Natječaju za prodaju građevinskog zemljišta po  povoljnijim uvjetima radi stambenog zbrinjavanja mladih izgradili  vile za odmor a ne obiteljske kuće, ovim amandmanom tj.  dodavanjem ovih članaka u Aneks kupoprodajnim ugovorima za  mlade obitelji ispunit će se svrha natječaja. 

Produljenje agonije na još 3 godine izglasali su vijećnici HDZ-a dok su  druge oporbene stranke bile protiv i suzdržane. 

Bitno je naglasiti kako su navedeni članci amandmana napisani  prema sadržaju kupoprodajnih ugovora jedne istarske općine koja je  kupcima građevinskih terena za mlade 2023. godine između ostalog  ograničila upravo iznajmljivanje budućih nekretnina kupljenih pod  pomognutim uvjetima. S pravne strane amandman je zakonit. 

"Neki vlasnici kupljenih terena za stambeno  zbrinjavanja žive u Njemačkoj, Australiji"

Ja ne znam zašto se natječaj zvao : Natječaj za prodaju građevinskog  zemljišta POD POVOLJNIJIM UVJETIMA RADI RJEŠAVANJA  STAMBENOG PITANJA MLADIH. Cilj ovog natječaja je trebao biti  poticanje povratka, ostanka i zadržavanja mladih na području općine  Sukošan što bi na kraju  pridonijeti demografskom razvoju općine  Sukošan.

Ovaj natječaj je trebao biti vjetar u leđa svim mladima do 40  godina koji nisu sa svojim primanjima bili konkurentni da si priušte  "obično" prijeko potrebno zemljište za izgradnju vlastitog doma.  Činjenica je da su vijećnici Akcije mladih pokrenuli cijelu priču i  upozoravali na apsurdnosti samog natječaja kao i to da danas  izgrađene nekretnine ne služe za život nego za iznajmljivanje. A  odgovor na pitanje što bi se dogodilo s terenima da nismo reagirali  jako dobro znamo.

Neki vlasnici kupljenih terena za stambeno  zbrinjavanja žive u Njemačkoj, Australiji itd. pa ne znam kako se tim  ljudima pomoglo osim tako da im se omogućilo da nakon isteka 10  godine zabrane otuđenja predmeta građevinska zemljišta prodaju po  danas tržišnoj cijeni koja je 15x veća.

Svoja nova saznanja koja su  između ostalih brisane zabilježbe prije isteka roka zabrane otuđenja  kao i to da se općina Sukošan pri zabilježbama zabrane otuđenja  poziva na ZAKON O OTOCIMA prijavila sam nadležnim institucijama  pa da vidimo “ čija majka crnu vunu prede”!", poručuje Petra Žitko.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SLUČAJ SUKOŠAN Kako su ekskluzivne vile ukrale pomorsko dobro?
SUKOŠAN - Malo je gdje na hrvatskoj obali preostalo prostora gdje nisu zagrabili, što domaći, što strani okupatori uz pomoć domaćih izdajnika u pomorsko dobro, koje je opće dobro i nipošto ne može imati status vlasništva. Jedan od najbahatijih primjera kojeg smo pratili i snimali posljednjih godinu dana je slučaj
Graditelji vila u Sukošanu tvrde: “Nismo mi ti koji su gradili na pomorskom dobru!”
Tvrtka Kamen Mediteran, jedna od onih koji grade zgrade uz pomorsko dobro u Sukošanu, na naš upit o očitovanju, kategorički odbijaju da su oni ti koji su gradili na pomorskom dobru. Naprotiv, reagirali su zahtjevom za ispravak informacija koje smo objavili u članku SLUČAJ SUKOŠAN Kako su ekskluzivne vile ukrale
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.