2 min. čitanja

Aglomeracija Nin-Privlaka-Vrsi – Najveći infrastrukturni projekt sjeverozapada Zadarske županije

Aglomeracija Nin-Privlaka-Vrsi – Najveći infrastrukturni projekt sjeverozapada Zadarske županije
Foto: Boris Kačan

VIR – Najveći infrastrukturni projekt na području Nina, Privlake i Vrsi koji je najznačajnijim dijelom sufinanciran od Europske unije iz Kohezijskog fonda – Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin, Privlaka, Vrsi –  predstavljen je u centru grada Nina svim zainteresiranim građanima.

Na četiri štanda dijelili su se promotivni materijali projekta, brošure i dobivale informacije o izvođenju projekta, njegovom obuhvatu, ciljevima te trenutnim radovima, a nešto više o samom projektu građani su mogli saznati od predstavnika Grada Nina, Općine Privlaka i Općine Vrsi te od predstavnika općinskog poduzeća Vodovod Vir koje je investitor projekta.

– Ovaj projekt obuhvaća 102 kilometra kanalizacijske mreže i 34 crpne stanice uz mjestimičnu sanaciju vodovodne mreže na oko 32 kilometra te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s novim podmorskim ispustom dužine 4.460 metara. Njegova je vrijednosti veća od 405 milijuna kuna, no ukupnu vrijednost znat ćemo na kraju radova – naveo je osnovne podatke projekta direktor Vodovod Vira Hrvoje Bašić.

O civilizacijskoj vrijednosti ovog infrastrukturnog projekta i njegovom značaju za stanovništvo sjeverozapadnog dijela Zadarske županije govorio je Jozo Mustać, ninski pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove. Mustać je u projekt uključen od 2002. godine, odnosno od prvog dana projektiranja i suradnje s državnim poduzećem Hrvatske vode.

– Za cijelu regiju ovaj projekt predstavlja najvažniji infrastrukturni zahvat. Oko 10 posto objekata s tog područja neće biti spojeno na ovaj sustav, ali će zato imati zaseban sustav. Ono što je najvažnije, znamo početak projekta i znamo njegov kraj – kazao je Mustać navodeći 2023. kao zaključnu godinu razdoblja projekta. Projekt Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin, Privlaka, Vrsi financiran je iz EU s oko 70,8 posto od ukupne vrijednosti projekta (405 milijuna kuna), dok je iz nacionalnih izvora sufinanciranje u iznosu od 29,20 posto raspodijeljeno na Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (36,67 posto), Hrvatske vode (36,67 posto) i jedinice lokalne samouprave (26,66 posto).

Općinu Vrsi na ovom druženju s građanima predstavljao je Marko Rončević, stručni suradnik za komunalne poslove u Jedinstvenom upravnom odjelu, Općinu Privlaka predstavljali su pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Barbara Glavan i stručni suradnik za komunalne poslove Antonio Glavan, dok su virsko vodovodno poduzeće uz direktora Bašića još predstavljali inženjer Ivan Magaš i tajnica poduzeća Đana Peša.

Kažimir Škrbić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.