2 min. čitanja

ADRIATIC FREEDIVING TROPHY Treće izdanje natjecanja u dubinskom ronjenju na dah

ADRIATIC FREEDIVING TROPHY Treće izdanje natjecanja u dubinskom ronjenju na dah
Foto: Grad Krk

KRK – U sklopu ovogodišnjeg izdanja manifestacije Krčko podmorje, između 06. i 11. rujna, održano je treće po redu izdanje natjecanja u dubinskom ronjenju na dah Adriatic Freediving Trophy iza čije organizacije stoji AIDA Hrvatska, kao jedna od najaktivnijih svjetskih AIDA asocijacija.

To se zahtjevno natjecanje, uz sudjelovanje ronioca na dah iz Venezuele, Italije, Slovačke, Švedske, Norveške, Njemačke, Švicarske, Mađarske i Hrvatske, u akvatoriju Kvarnerskog zaljeva, odvijalo na inicijativu Riječanina Vitomira Maričića, višestrukog svjetskog rekordera i instruktora ronjenja na dah, inače predsjednika AIDA Hrvatska.

Foto: Grad Krk

– Ovogodišnji Adriatic Depth Trophy, kazao je Maričić, više su pogodile posljedice pandemije nego li njegovo prošlogodišnje izdanje, no unatoč tome uspjeli smo u namjeri da natjecanje koje je po trajanju tj. broju natjecateljskih dana drugo u svijetu, odmah iza smotre Vertical Blue koja se priređuje na Bahamima, održimo na najvišem nivou. Adriatic Depth Trophy jedinstven je po tome što se boduje prema standardima AIDA i CMAS federacije, bivajući tako presedan u svijetu ronjenja, a čime su postavljeni temelji za bodovanja usklađena s jedinstvenim (globalnim) standardom. Ove, kao i prošle godine, bili smo počašćeni svjetskim rekordom koji je na svom terenu ostvario Petar Klovar zaronivši, u disciplini bez peraja, čak 91,0 metar. Ovdje je riječ o fantastičnom rezultatu svjetskih razmjera. Također, Klovar je zauzeo i prvo mjesto u muškoj konkurenciji, ostavivši za sobom drugoplasiranog Marcella Baga (Mađarska) i trećeplasiranog Dinu Maksana (Hrvatska), iako je ukupna ovogodišnja pobjednica žena, i to Laia Sopena (Španjolska), a za kojom su se u ženskoj konkurenciji našle drugoplasirana Iru Balic (Venezuela) i Melinda Bajai (Mađarska) – kazao je Maričić.

Foto: Grad Krk

Tijek ovog natjecanja, kao i rezultati mogli su se pratiti putem službene internetske stranice adriaticfreediving.com ili Facebook profila Adriatic Freediving.

Foto: Grad Krk

U sklopu manifestacije Krčko podmorje, 10. i 11. rujna, u Velikoj gradskoj vijećnici održan je znanstveno-stručni skup na temu Pismenost (poznavanje i razumijevanje) funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora kojeg su zajednički priredili Udruga Eko-Kvarner, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru i Grad Krk, dok je za prvu polovicu listopada najavljena velika međunarodna eko-akcija čišćenja krčkog podmorja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.