1 min. čitanja

30. smotra vina Južne Istre i maslinovih ulja Istre

30. smotra vina Južne Istre i maslinovih ulja Istre
Foto: Pixabay

Jubilarne 30. Smotra vina južne Istre i 30. Smotra maslinovog ulja Istre održat će se u subotu, 20. travnja 2024. godine, u Vodnjanu. Dvije smotre, među najdugovječnijima u Istri, počinju u 11 sati, a tijekom cijelog dana odvijat će se kroz degustacije, predavanja i izložbu, da bi kulminirale u 18 sati svečanom dodjelom priznanja.

Smotre u organizaciji Grada Vodnjan i Udruge Agroturist Vodnjan okupljaju najbolje proizvođače i stručnjake te ljubitelje vrhunskog maslinovog ulja i vina.

Na smotru je prispjelo 83 uzoraka maslinovog ulja od kojih su 52 zlatna, 10 srebrna i 4 brončana. Prijavljenih uzoraka za vino je 22, od kojih su 12 zlatna i 9 srebrna.

Prije 30 godina većina proizvođača bili su mali poljoprivrednici koji su maslinike održavali više iz tradicije. Nakon 30 godina, stvorena je gospodarska grana i zajednica proizvođača, od kojih su veliki dio profesionalci, a Vodnjan je stavljen na svjetsku kartu visoko kvalitetnih ekstra djevičanskim maslinovih ulja, prenosi Radio Pula.

Veliki koraci su napravljeni i u vinogradarstvu, manje po brojkama u odnosu na maslinarstvo, ali i tu su iskočili renomirani profesionalni vinogradari.

Slavljenički ton smotri dat će i izložba fotografija i video-instalacije Danila Dragosavca pod nazivom "Samo tako... ", koja se otvara u 17.45 sati u Zajednici Talijana.

Glavnina programa smotri odvija se u Zajednici Talijana Vodnjan na Narodnom trgu, izuzev predavanja koja se održavaju u obližnjoj sali za vjenčanja gradske palače.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.