1 min. čitanja

100 milijuna kuna za obnovljive izvore energije – Prvi put mogu se prijaviti i višestambene zgrade

100 milijuna kuna za obnovljive izvore energije – Prvi put mogu se prijaviti i višestambene zgrade
Foto: Fotonaponska elektrana Drnisplast/FZOEU

U moru novih poskupljenja, među kojima najviše strahujemo od povećanja mjesečnih računa za režije, stiže prilika za one koji su se spremni prebaciti na obnovljive izvore energije. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 30. ožujka objavljuje Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

Kako bi osigurali i do 1,4 milijuna bespovratnih sredstava, na poziv će se moći javiti jedinice regionalne i lokalne samouprave, tijela državne uprave, ostali proračunski i izvanproračunski korisnici, ustanove, zadruge, trgovačka društva, obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, privatni iznajmljivači, kao i samostalne djelatnosti i ostali pravni subjekti (izuzev udruga). To po prvi put uključuje i upravitelje višestambenih zgrada, koji će se moći prijaviti uime suvlasnika, te vjerske zajednice.

Prijaviteljima je na raspolaganju 40, 60 ili 80% sufinanciranja, ovisno o lokaciji na kojoj se provodi projekt, a sredstva mogu dobiti za dizalice topline, sunčane toplinske kolektore, kotlove na drvnu sječku/pelete ili pirolitičke kotlove te za integrirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u izoliranom (off-grid) ili mrežnom pogonu.

Osim opreme, sufinancira se i izrada glavnog projekta, jednog od obveznih dokumenata za prijavu. Za projekt je moguće dobiti do 40% opravdanog troška izrade, odnosno najviše do 70.000 kuna po lokaciji, a moguće je i njegovo retroaktivno sufinanciranje, ako nije stariji od 24.9.2020. godine, od kada se počeo primjenjivati Tehnički propis o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama. Kako bi se osigurala kvaliteta izvedbe planiranog projekta, opravdani trošak je i stručni nadzor, također sufinanciran s iznosom do 40% opravdanog troška provedbe, odnosno najviše 56.000,00 kuna po lokaciji.

Detaljan tekst javnog poziva biti će objavljen 30. ožujka na web stranici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.