2 min. čitanja

Zvukovi poput “klik, klak” ukazuju na zdravlje koraljnih grebena

Zvukovi poput “klik, klak” ukazuju na zdravlje koraljnih grebena
Foto: pixabay / Ilustracija

Praćenje bolesnih koralja skupo je i naporno. Međutim, nova istraživanja pokazuju da znanstvenici to isto mogu učiniti, ni više ni manje, nego slušanjem koralja.

Zvuk pucketanja, poput mlijeka koje se ulijeva u napuhane rižine žitarice, a koji čujete kad zaronite, nije vaše uho koje se prilagođava drugačijoj atmosferi – to je zvuk podmorskog svijeta. Ribe zapravo čavrljaju jedna s drugom ili perajama pomiču vodu, stvorenja s tvrdim ljuskama stružu po površinama i mekušci se vuku u svoje kutke.

Ima više u tim klikovima, zveketima i pucketanjima od samo melodijskog čuda podmorskog svijeta. Oceanografi sad kažu da praćenje zvukova koraljnih grebena može poslužiti kao nenametljiva, jeftina i učinkovita metoda za praćenje stanja njihovog zdravlja – i dugoročno planiranje boljih intervencija očuvanja grebena.

Novo istraživanje pokazuje da degradirane koraljne zajednice ne zvuče tako pucketavo i živo kao zdrave jer smanjena biološka raznolikost znači manju aktivnost, tako da zapravo možete procijeniti zdravlje grebena prema njegovoj razini decibela.

– Praćenje i osluškivanje zvuka nam daje jako lijep uvid u ono što se događa grebenima – rekla je Lauren Freeman, viša oceanografkinja u Naval Undersea Warfare Centeru dok je predstavljala ove nalaze Akustičkom društvu Amerike. A naši koraljni grebeni su pod priličnim pritiskom zbog prekomjernog izlova, zagađenja i klimatskih promjena – dodala je.

Freeman i njezin tim pratili su akustiku na grebenima kod Havaja između 2019. i 2020., uspoređujući ih sa zvučnim pejzažima iz oceana u blizini Bermuda i Nove Engleske. Uronili su podvodne mikrofone do šest mjeseci i snimali zvučne pejzaže u intervalima.

Razbijajući  i raščlanujući rezultirajuće zvukove i analizirajući ih u mikrosekundama, pokušali su rekonstruirati što se događalo pod vodom: različite vrste riba se hrane, kitovi koji prolaze, motori čamaca koji urlaju u daljini.

Većina grebena je puna buke kad je toplije, a neposredno prije zalaska i izlaska sunca. Toplije vrijeme ima tendenciju korelacije s trenucima veće aktivnosti među ekosustavima, mnoge vrste rađaju u proljeće, na primjer dok sumrak i zora predstavljaju svojevrsnu podvodnu “špicu” između dnevnih i noćnih stvorenja, rekla je Freeman.

Nezdrave koraljne zajednice zvuče manje živo i emitiraju više visokofrekventnih zvukova, otkrili su znanstvenici. Dok zdravi grebeni daju očitanja od 2-8 kiloherca, manje raznoliki grebeni imaju tendenciju da budu iznad 12 kHz, jer postaju prenaseljeni makroalgama, koje stvaraju mjehuriće kisika koji plutaju na površinu i iskaču stvarajući specifičan zvuk visoke frekvencije.

Nalazi će pomoći većem broju znanstvenika da koriste zvučne pejzaže za proučavanje grebena i za praćenje napretka projekata obnove koji su već u tijeku. Tradicionalno istraživanje grebena predstavlja mnoge izazove: troškove za čamce i posadu, vremenska ograničenja za ronioce, mala područja grebena koja se mogu pokriti i činjenicu da je jednostavno previše grebena za praćenje. Zvučne ankete bi sve to mogle promijeniti.

Katey Lesneski, direktorica znanosti o restauraciji u Coral Vita, kopnenoj farmi koralja za obnovu grebena, nije bila uključena u studiju, ali je rekla da će biti potrebno više istraživanja kako bi se okarakteriziralo kako zdrav greben zvuči u različitim regijama svijeta.

– To je, međutim, pokazalo dosta obećavajuće rezultate. Ova vrsta prikupljanja podataka ima potencijal biti vrlo isplativa, pokriva veliko područje i stalan je izvor informacija, za razliku od povremenih ronilačkih istraživanja – zaključuje.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.