1 min. čitanja

Zrakoplovi s francuskog nosača šalju se u trenažne letove iznad Bosne i Hercegovine

Zrakoplovi s francuskog nosača šalju se u trenažne letove iznad Bosne i Hercegovine
Foto: Pinterest / Francuska ratna mornarica

Mirovne snage Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) priopćile su u subotu da će Francuska provesti trenažne letove nad Bosnom u svjetlu pogoršanja međunarodne sigurnosne situacije, javlja Reuters.

EU je prošlog tjedna odlučila povećati svoje snage EUFOR-a na 1100 vojnika sa slanjem njih 600 iz pričuve Austrije, Bugarske, Rumunjske i Slovačke kako bi spriječila potencijalnu nestabilnost nakon ruske invazije na Ukrajinu.

BiH se nalazi stotinama kilometara od borbi, ali se suočava sa sve snažnijim separatističkim pokretom bosanskih Srba za koji analitičari kažu da ima barem prešutnu podršku Moskve.

– Nosač zrakoplova Charles de Gaulle trenutno izvodi operativnu obuku u Sredozemnom moru, a od ponedjeljka, 7. ožujka, njegovi zrakoplovi Rafale obavljat će prelete zapadnog Balkana uključujući Bosnu i Hercegovinu – priopćio je EUFOR.

Visoki dužnosnici NATO-a i EU-a upozorili su da bi se nestabilnost zbog rata u Ukrajini mogla proširiti na zapadni Balkan, Moldaviju i Gruziju.

BiH je, kao i Ukrajina, dugo tražila ulazak u NATO – što je razbjesnilo Rusiju. Moskva je u ožujku prošle godine rekla da će reagirati ako Bosna poduzme korake prema pridruživanju vojnom savezu predvođenom SAD-om.

Bosanski Srbi, predvođeni proruski orjentiranim Miloradom Dodikom, žele da zemlja ostane neutralna i da ostane izvan NATO-a.

Dodik, koji je srpski član tročlanog predsjedništva zemlje, pokrenuo je najgoru političku krizu u BiH od kraja njezina rata 1990-ih, dovodeći u pitanje državne institucije kao dio dugogodišnjeg nastojanja Srba da se odcijepe i na kraju pridruže susjednoj Srbiji, prenosi Reuters.

EUFOR, koji je zamijenio mirovne trupe NATO-a u Bosni 2004. godine, sastoji se od oko 3.500 pripadnika – od kojih je 600 trenutno raspoređeno u zemlji.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Udarna skupina francuskog nosača zrakoplova kreće u nadzor Crnog mora i istočnih granica NATO-a
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.