2 min. čitanja

Znate li kada se obilježava međunarodni dan Mediterana? U Zadru se sprema niz zanimljiv događanja!

Znate li kada se obilježava međunarodni dan Mediterana? U Zadru se sprema niz zanimljiv događanja!
Foto:Pexels

ZADAR - Kao dan Mediterana službeno se vodi 28. studenog, a Zadrani i svi koji se u Zadru nađu taj dan moći će uživati u filmskoj, kazališnoj, literarnoj i digitalnoj umjetnosti.

Kažu kako je Mediteran jedno od najugodnijih mjesta za život. Isto tako, nerijetko se može pročitati kako je upravo Mediteran područje koje bi moglo najviše nastradati pred naletom klimatskih promjena i podizanja razina vode.Dan Mediterana stoga kej svakako prilika za razmisliti kako sačuvati jedan od neosporno najljepših dijelova planeta i kolijevku civilizacije koja ga je, ironično, sada dovela u priličnu opasnost.

Pa koji je onda cilj dana Mediterana? Odgovor je - stvoriti osjećaj jedinstva, suradnje i zajedničke pripadnosti prostoru, ali i zajedničke odgovornosti prema njegovom očuvanju.

Foto:Pexels

A kako svaka prava promjena dolazi iz znanja, tako se važno educirati (te usput naravno i malo zabaviti). Međunarodni dan Mediterana obilježava se u 42 države, a u Hrvatskoj će biti obilježen u Zadru, 27. i 28. studenog gdje sve one koji se žele prepustiti mediteranskom identitetu očekuje niz događanja.

Stoga pozor jer:

- 27.11. s početkom u 11 sati u IMPACT centru vas očekuje promocija knjige "Humor i Mediteran"

- isti dan s početkom u 17 h u Galeriji ZadArt otvara se izložba fotografija Stipe Suraća "Ola Olea", a u 19 h u Providurovoj palači kreće projekcija nagrađivanog dokumentarca "Gori more"

- 28.11. ponovno u IMPACT centru planiran je okrugli stol "Djelujmo za Mediteran" gdje će tema biti gorući problemi eko, demografskog i gospodarskog predznaka, kao i moguća rješenja

- u Providurovoj palači sprema se još jedna filmska poslastica, riječ je o filmu "Luzzu", a isti dan kao grand finale u crkvi sv.Donata Zadarski plesni ansambl izvodi predstavu "More ko žena miče pločice svojih dragulja" s početkom u 19 h

Uživajte u našem divnom Mediteranu i zajedno ga sačuvajmo za generacije koje dolazi iza nas!

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.