Znate li da su betinski brodograditelji prvi izgradili Euro?

BETINA - Muzej betinske drvene brodogradnje objavio je arhivsku fotografiju broda čije se ime uvelike spominje zadnjih dana - Euro!

U betinskom Škveru 60-ih godina 20. stoljeća gradile su se moderne jedrilice tipa Valkery, obiteljske jedrilice dužine 8,53 metara s kabinom, finim unutrašnjim uređenjem i s 900 kilograma balasta na kobilici.

Građene su po nacrtima odobrenima od strane Bureau Veritasa. U Škveru su napravljene tri serije od po osam brodica za naručitelje iz Europe i SAD-a.

Valkery imena Euro napravljena je 1967. godine za Eugena i Hilde Roth iz Njemačke. Dugi niz godina vlasnici su brodicu držali zimi u betinskoj marini na vezu, dok bi njome ljeti krstarili Jadranom sve do Otrantskih vrata.

Moramo pridodati i subjektivni komentar da je Euro Valkery brodica iznimnog dizajna koja i nakon više od pola stoljeća djeluje sasvim suvremeno, objavljeno je na Facebook stranici Muzeja betinske drvene brodogradnje.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ljubitelji tradicionalne brodogradnje uspjeli od gašenja spasiti popularni forum
Prošlog smo tjedna objavili vijest o gašenju popularnog foruma Tradicionalna hrvatska i mediteranska drvena brodogradnja nakon gotovo 10 godina postojanja. Razlog je što dosadašnji administrator više nije u mogućnosti održavati ovu popularnu stranicu. Vijest je pobudila veliki interes ljubitelja tra…