2 min. čitanja

Znanstvenici s 'Ruđera' pridružuju se projektu E-NICHE za napredak istraživanja u kemijskoj ekologiji

Znanstvenici s 'Ruđera' pridružuju se projektu E-NICHE za napredak istraživanja u kemijskoj ekologiji
Foto: Institut Ruđer Bošković

Tim znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković (IRB), pod vodstvom dr. sc. Marina Roje, sudjeluje u COST projektu E-NICHE koji ima za cilj objediniti raznolika područja kemijske ekologije s ciljem poticanja međudisciplinarnih istraživanja i inovacije u istraživanju fascinantnog svijeta prirodnih spojeva. Ovi spojevi, kroz koje život na Zemlji komunicira pomoću kemijskih signala, predstavljaju ključno područje znanstvenog interesa projekta E-NICHE.

Kemijska ekologija interdisciplinarno je znanstveno područje koje spaja kemiju, biologiju i ekologiju te pruža ekološka rješenja, poput feromonskih mamaca koji štite usjeve od nametnika, a bez nanošenja štete okolišu. Ova grana ekologije oduvijek je bila ključna za razotkrivanje složene mreže interakcija unutar ekosustava.

U fokusu kemijske ekologije su biokemijski spojevi koje proizvode i otpuštaju neki organizmi i njima utječu na fiziologiju i ponašanje drugih organizama, poput navedenih feromona koji kukcima pomažu u međusobnoj komunikaciji ili alomona koji služe kao signal upozorenja među vrstama.

- Istraživanja prirodnih bioaktivnih spojeva, koji se nakon otkrića mogu komercijalno sintetizirati i koristiti u različitim područjima primjene, posebno su obećavajuća. Prednost upotrebe semiokemikalija leži u tome što one nisu toksične poput pesticida, a učinkoviti su u vrlo malim količinama od samo nekoliko mikrograma, primjerice, kod primjene konotoksina, najjačeg poznatog analgetika dobivenog iz otrova jednog morskog puža. Tako su neki od najučinkovitijih lijekova u kliničkoj primjeni dobiveni upravo iz različitih zemaljskih i morskih organizama - objašnjava dr. sc. Marin Roje, voditelj Laboratorija za kiralne tehnologije na IRB-u te član upravnog odbora ove COST akcije.

Unatoč svim navedenim prednostima, ogroman potencijal ovog područja bio je ograničen zbog njegove fragmentiranosti. Projekt E-NICHE, inače akronim za ''European Network In CHEmical Ecology: translating the language of life into sustainability'' nastoji ojačati interdisciplinarnu suradnju u području, okupljanjem širokog spektra znanstvenih stručnjaka sa svih kontinenata od Afrike preko Europe do Amerike. To uključuje vodeće istraživačke grupe na području vodenih i kopnenih ekosustava, kemičare, biokemičare, ekologe te široki raspon biologa i mikrobiologa.

- Projekt E-NICHE namjerava iskoristiti dosadašnja istraživanja za razvoj novih molekula i kemijskih formulacija, koje bi mogle riješiti neka od gorućih pitanja današnjice, uključujući poboljšanje kontrole štetnika bez pesticida, napredak u liječenju bolesti te očuvanje prirodnog okoliša. Ovaj projekt je komplemantaran istraživanjima koja se provode u sklopu Znanstvenog centra izvrsnosti za bioprospecting mora - BioProCro - objašnjava dr. Roje.

Laboratorij za kiralne tehnologije kojeg vodi dr. Roje ima dugogodišnje iskustvo i ekspertizu u polju organske kemije, posebice u razvoju i primjeni metoda za dobivanje optičkih izomera kiralnih molekula. S obzirom na značajnu ulogu molekularne kiralnosti u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji, istraživački fokus ove grupe usmjeren je na uspostavu učinkovitih protokola za analizu, sintezu i separaciju kiralnih molekula. Prirodni bioaktivni spojevi su okosnica E-NICHE projekta i u velikoj većini su upravo kiralne molekule.

Sudjelovanje u projektu E-NICHE predstavlja izuzetnu priliku za razmjenu znanja i stručnjaka, dodatno obogaćujući potencijal za razvoj inovacija i primjene u ovo vitalno područje znanosti.

- Projekti poput ovog su iznimno važni jer živimo u vremenu kada su globalne klimatske promjene ozbiljna prijetnja bioraznolikosti koja generira kemijsku raznolikost odnosno bioaktivne prirodne spojeve. Zato je rad na projektu E-NICHE usmjeren na istraživanje i očuvanje biološke i kemijske raznolikosti prirode, neophodan za zaštitu našeg okoliša - zaključuje dr. Roje.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.