2 min. čitanja

Znanstvenici odgovorili zašto su supermunje tako moćne?

Znanstvenici odgovorili zašto su supermunje tako moćne?
Foto: Pixabay/Ilustracija

Manje od jedan posto svih udara munja čine supermunje. Izuzetno su moćne. Nova studija otkrila je zašto udari supermunja mogu sakupiti čak tisuću puta više energije od običnih udara.

Znanstvenici s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu u Izraelu i Sveučilišta u Washingtonu analizirali su podatke o globalnim udarima munja koji su se dogodili između 2010. i 2018. godine.

Ključno otkriće glasi da što je zona električnog naboja olujnog oblaka bliža površini kopna ili oceana, to je veća vjerojatnost za pojavu supermunja. Ta zona punjenja je gornje područje oblaka gdje se odvija elektrifikacija, prenosi ScienceAlert.

Meteorologinja: “Možemo očekivati pojave koje do sada na našim prostorima nismo vidjeli”
Meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar, nova direktorica programa zaštite prirode u WWF Adriji, iznijela je zabrinjavajuće podatke o stanju prirode i okoliša tijekom gostovanja na N1 televiziji. Najprije se osvrnula na ugrožene vrste i naglasila da situacija nije jednaka u svim dijelovima svijeta, no u…

Nalazi su u skladu s prethodnim istraživanjem koje je identificiralo sjeveroistočni Atlantski ocean, Sredozemno more i visoravan Altiplano kao mjesta gdje su munje najčešće zabilježene. Sve te regije imaju kratke udaljenosti između zona punjenja i hladnih oceana ili planinskih površina na velikim nadmorskim visinama, prenosi N1 Hrvatska.

Smatra se da kraća udaljenost znači manji električni otpor, a time i veću struju – i intenzivnije munje.

Udari supermunja mogu uzrokovati ozbiljnu štetu na zgradama i brodovima na moru, a ova nova otkrića mogla bi pomoći u tome da se identificiraju mjesta na kojima je veća vjerojatnost da se pojave tako snažne munje.

Hrvatski klimatolog: Ne treba zanemariti rizik od nastanka tornada u Hrvatskoj
Ivan Güttler, zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a i jedan od vodećih hrvatskih klimatologa, naveo je kako je Sredozemlje pogodio treći ovogodišnji toplinski val. Imamo više toplinskih valova nego što je to bio slučaj ranije. U našem dijelu Europe dogodila se hladna fronta koja s toplinskim valom do…

No, ne treba zaboraviti i na utjecaj klimatskih promjena. Znanstvenici tek trebaju utvrditi hoće li one značiti više ili manje supermunja.

“Ima još mnogo nepoznatog, ali ono što smo ovdje saznali veliki je dio slagalice. Još nismo gotovi, ima još puno toga za napraviti”, kazao je fizičar Avichay Efraim s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.