1 min. čitanja

Znanstveni eksperiment pokazao da život pod morem pomlađuje!

Znanstveni eksperiment pokazao da život pod morem pomlađuje!
Foto: Depositphotos

Čovjek koji je živio 100 dana pod morem, doživio je transformaciju ‘životnog kvara’!

Profesor Joe Dituri proveo je 100 dana živeći u kapsuli koja se nalazila 10 metara ispod površine Atlantskog oceana. Ovaj eksperiment (i rušenje svjetskog rekorda) profesor je odradio u sklopu studije o tome kako okruženje pod pritiskom utječe na ljudsko tijelo, piše SCUBAlife.

Eksperiment je znanstvenicima bio dobar poligon za istraživanje pa su mnogobrojnim testovima provjerili neke Diturijeve teze.

Joe je nakon boravka u podvodnom habitatu izjavio da se osjeća odlično i da je život u uvjetima povišenog tlaka pozitivno utjecao na njegovo zdravlje. Znanstvenici su nizom testova i otkrili su da su njegove telomere (krajevi kromosoma koji se skraćuju s godinama) 20 posto duže nego što su bile, a ima i više matičnih stanica, dublje spava i kolesterol mu je značajno pao!

No, sada su novim testovima došli do zapanjujućih rezultata. Jedan od testova pokazao je da se Joe Dituri na neki način “pomladio”. Naime, njegove stanice sada izgledaju mlađe nego prije. 

Ovi testovi (i iskustvo profesora Diturija) zapravo potvrđuju tezu da život pod vodom (povišenim tlakom) pozitivno utječe na zdravlje čovjeka. Naime, testovi koji su rađeni na ljudima koji su živjeli u svemiru (snižen tlak) potvrđuju promjene na njihovim stanicama (i tijelima), ali u suprotnom pravcu od promjena koje su uočene na stanicama Diturija.

Čini se da ljudsko tijelo u svemiru (u uvjetima sniženog tlaka) brže stari, a pod vodom se izgleda može i pomladiti! Evo još jednog razloga za ronjenje!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.