1 min. čitanja

ŽIVOT NA OTOKU Hranu proizvode sami, a baš kao nekad koriste i "trampu"

ŽIVOT NA OTOKU Hranu proizvode sami, a baš kao nekad koriste i "trampu"
Foto: Boris Kačan

CRES - Lijepa Naša s razlogom pripada jednom od najljepših dijelova svijeta. Naš Jadran plijeni autentičnim duhom Mediterana kakav je nekad bio i ljudima koji su baš takva mjesta odabrali za život. Poput mjestašca Filozići na sjevernom dijelu otoka Cresa.

Sjeverna strana otoka Cresa očarava ljepotom iz zraka. U njoj čuva bajkovita mjestašca koja i izgledaju i mirišu, kao Mediteran nekad.

U Filozićima stalno živi samo obitelj Zlatkov. No, šale se da nisu sami jer im uvijek netko dođe. Hranu proizvode sami, a baš kao nekad koriste i "trampu".

- Robna razmjena. Ja sam imao dobru frišku ribu, a ti si imao fenomenalno vino. I tako smo se upoznali, rekao je za HRT Ferdo Matulja - Muha, stanovnik Porozina na otoku Cresu.

Sada su susjedi, udaljeni 10-tak minuta. I bračni par Matulja zamijenio je život u Opatiji za život u Porozini u obiteljskoj starini. Vesna, umirovljena liječnica, dugo je morskim putem odlazila raditi na kopno.

Ali vrijedilo je, kažu svi. Igor je čak i brod prodao da bi u Filozićima kupio kuću.

- Kako sam nekad skiperirao i obišao sve otoke jadranske odlučio sam da želim živjeti na otoku, istaknuo je Igor Zlatkov, stanovnik Filozića na otoku Cresu.

Sada ljetuje na brodovima prijatelja koje zajedno s turistima ugošćava na svom imanju gdje se živi i radi u duhu "Mediterana kakav je nekad bio" .

Odri Ribarović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.