ŽIVI FOSIL U JADRANU Tijekom svoje parazitske faze uništi i do 18 kg ribe!

MLJET – Živi fosil, morska paklara (Petromyzon marinus), nađena je kako parazitira na jednoj oradi (cca 750 g) ulovljenoj 50 m od obale u uvali Saplunara na otoku Mljetu. Poznato je da parazitira i na mnogim drugim vrstama riba, ali i morskim sisavcima.

Morske zmijulje ili paklare gotovo se uopće ne razlikuju od njihovih predaka od prije 360 milijuna godina. Rasprostranjene su u sjevernom Atlantskom oceanu, Baltiku, zapadnom Sredozemlju i Jadranskom moru, pišu stručnjaci iz Aquariuma Pula.

Nekada je bila sasvim obična vrsta u istočnom Jadranu, naročito na ušćima velikih rijeka, Bojane, Neretve, Trebišnjice i Cetine, dok je danas rijetka te se najviše nalazi uz obalu Istre, osobito u Tršćanskom i Riječkom zaljevu.

Poput jegulja, početkom proljeća migrira iz mora u rijeke zbog razmnožavanja (jednom u životu). Mužjaci iskopaju gnijezda u koja ženke polažu i do 260.000 jajašca veličine manje od 1 mm. Sparivanje je u paru, nakon čega ugibaju.

Ličinački stadij (amocoetes) prije preobrazbe može trajati jako dugo, od 3 do 8, pa čak i do 18 i više godina, odnosno kad dosegnu duljinu od 10 do 20 cm, migriraju u more. U moru prožive još od 3 do 4 godine, do svoje spolne zrelosti. Žive u mulju, slijepe su, bez zubiju te se hrane se sitnim organizmima.

Nakon preobrazbe imaju oči i postaju paraziti na raznim ribama i morskim sisavcima. Tijekom parazitske faze 1 paklara uništi i do 18 kg ribe. Morska paklara prva je vrsta koja je iz Atlantskog oceana ušla u Velika jezera kroz kanale izgrađene za prolaz brodova.

Zbog nedostatka predatora i velikog broja pritoka koji su izvrsno stanište za razvoj ličinki paklara, u Velikim jezerima su se brzo proširile te uzrokovala veliku štetu na ihtiofauni Velikih jezera, posebno na populaciji jezerske pastrve. Unatoč tome što ima termolabilne toksine (otrovnu krv poput ugora, jegulje i murine) nakon termičke obrade može se koristiti za ljudsku ishranu. Uvrštena je u crvenu knjigu ugroženih vrsta RH u kategoriju Nedovoljno poznata (engl. DD data deficient).

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Neman iz dubina Jadrana koju ne želite u blizini
MORSKI STRAH I TREPET Ubili više mornara nego gusari i morski psi zajedno
Zmijolike zvijeri s dna Jadrana