2 min. čitanja

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica - Jedno od najvažnijih staništa je delta Neretve

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica - Jedno od najvažnijih staništa je delta Neretve
Foto: Wikimedia

Tijekom siječnja provodi se zimsko prebrojavanje ptica vodarica, najveći monitoring-program na svijetu u kojem sudjeluju 143 zemlje. U Hrvatskoj je jedno od najvažnijih staništa delta Neretve, gdje je ove godine prebrojeno čak 11.000 jedinki različitih vrsta.

Siječanj je vrijeme kad se ptice selice nalaze na svojim zimovalištima. Vodarice zauzimaju nezaleđene vodene površine kako bi ondje provele zimu. Upravo tada, kad je najmanja vjerojatnost da će se nekamo kretati, najbolje je vrijeme za njihovo brojanje. I da, brojanje pataka, gusaka i ostalog društva opsežan je posao, no zahvaljujući volonterima diljem svijeta, pa tako i Hrvatske, skupljaju se vrijedni podaci o stanju ptičjih populacija već dugi niz godina, piše Udruga BIOM.

Otkad je Wetlands International 1967. pokrenuo ovu međunarodnu inicijativu, podaci o brojnosti vodarica na pojedinim područjima pomažu identificirati međunarodno važna vlažna staništa te se na temelju tih podataka donose brojne odluke o zaštiti ptica, kako na međunarodnim, tako i na nacionalnim i lokalnim razinama. Vodarice, koje podrazumijevaju razne ptice vezane uz vodena staništa, posebno su osjetljiva skupina te su izravno ugrožene nestajanjem vlažnih staništa.

Usputna stanica jadranskog preleta za mnoge je ptičje vrste laguna ušća Neretve. Uživanje ovog crvendaća skitalice pokazuje da je i ove godine pronašao svoje zimovalište.

Nije jedini, društvo mu prave mnoge vrste iz različitih dijelova svijeta i teško će promaknuti iskusnom oku promatrača.

- Vrlo rijetke vrste, znači u te rijetke vrste spadaju plijenori, crvenogrli, crnogli plijenor, crnogrli gnjurac, mali ronac, patka crna i još neke od vrsta, ali mislim da sam nabrojio one baš koje su najrjeđe - rekao je za Dnevnik HRT Bariša Ilić, tajnik Udruge ''Brkata Sjenica''.

Među više od 11 tisuća jedinki vodarica više je od 40 vrsta ptica. Ovdje zimuju i vrste koje u svojim preletima biraju samo najbolja staništa.

- Evo već drugu godinu sad kod nas zimuju čaplje govedarice, što je iznimno važan događaj, ne samo za dolinu Neretve, nego i za cijelu Hrvatsku - to moramo znati - naglašava.

Posebno su atraktivni početkom jeseni bili plamenci - u Hrvatskoj su se donedavno rijetko susretali, a sada sve češće pa su zabilježeni u Istri, ninskoj i stonskoj solani i na Neretvi, što opravdava kvalitetu i posebnost domaćih ptičjih staništa, a veseli ljubitelje prirode.

- Znači zadovoljstvo mi je doći ovdje, jer je tako mirno, prirodno, tako je prelijepo - govori fotograf Martin Burić.

- Naš cilj treba biti sačuvati prirodu za iduće naraštaje, što manje uništavati prirodu i probati živjeti s prirodom, uz prirodu i od prirode - istaknuo je Ilić.

Kako smo tretirali prirodu pokazat će do sredine veljače rezultati zimskog prebrojavanja ptica i na ostalim domaćim lokalitetima.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.