Ženka ćelavog ibisa, Gipsy, posjetila dolinu Neretve

Nakon što je odletjela s Brača, ženka ćelavog ibisa (Gerinticus eremita), Gipsy, se samo kratko zadržala na Hvaru te krenula dalje.

S Hvara je nastavila južno sve do Slanog nedaleko od Dubrovnika. Međutim, nakon toga se ipak predomislila i odletjela u deltu rijeke Neretve, javlja udruga Biom, organizacija civilnog društva koja se bavi zaštitom prirode o njenom promocijom.

- Kao i do sada, kontaktirali smo Javnu ustanovu Dubrovačko-neretvanske županije koja upravlja zaštićenim prirodnim vrijednostima na tom području, a oni Županijski lovački savez i lovačka društva s tog područja kako bi se osigurao nastavak sigurnog boravka ženke ćelavog ibisa Gipsy u Hrvatskoj. Budući Gipsy nije plaha molimo sve koji je krenu promatrati da joj ne prilaze i ne uznemiravaju je u trenucima kada možda odluči prespavati baš na vašoj kući - pozivaju iz udruge Biom.

Iznimno rijetka i zaštićena ptica malo se odmorila u Kruševu, na svom putu prema jugu
Ćelavi ibis, koji je inače iznimno rijetka i zaštićena ptica, uočen je na području Zadarske županije, točnije u Kruševu. Odmah je pobudio zanimanje medija, ali i znanstvene javnosti. Ćelavi ibis ptica je selica koja boravi u polupustinjskim ili stjenovitim predjelima, često blizu vodotoka. Ugrože…

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Uočena ženka ćelavog ibisa Gipsy, umjesto prema zapadu, nastavila prema jugu
Ženka ćelavog ibisa, o kojoj smo već pisali, a koja je u ponedjeljak uočena na području Zadarske županije, točnije u Kruševu, nakon odlaska iz Kruševa kratko je boravila kod sela Bogdanovići nedaleko od Vodica. Za ovu osebujnu ženku ćelavog ibisa, Gipsy, zanimljivo je, kako navode iz udruge Biom, d…