ZEMLJA GURMANIJA Škampi

Škampi, skampi, škampe... Delicija vrhunska. Tako sam i ja kod mog dragog Petra dočekao njegov ribarski brod Sokol s jednim kilom ovih lijepih morskih plodova. I onda ih pripremio, samo malo kušao, odlučio guštati sutradan, kadli ono nalet s desne strane od dvoje starije dice i ostade mojoj drugarici i meni vrlo malo.A tribalo je i dragoj mami koju odniti. Drugi put će tribat malo više uzeti ili ih bolje sakriti do zajedničkog objedovanja.

Ima još jedna priča s Bribirske Glavice o škampama, ali o tome drugom prilikom. Uglavnom, ostriga im brkove i male nogice, zažutija kapulu na novom maslinovom ulju, nakon nekog vrimena doda i luka.

Sol sam koristija stonsku krupnu, papar višebojni turski i malo turskog običnoga, pri kraju sam doda petrusimena.

Kad je kapula bila spremna, doda sam soka od pomidora, pa prezlu, pa malo vode. Nakon 10-ak minuta škampe i 2-3 dcl bilog vina. Chardonaya za provu. I dobro je ispalo. Lipo, gustožo i ukusno.

I onda ono najslađe, skoro pa zabranjeno, točanje s malo kruva. Zamašćenih ruku, brade i brka...

Željko Krnčević

PROČITAJTE JOŠ:

ŽELINA KUŽINA Škampi na buzaru | | Morski HR
Škampi su vrsta rakova iz porodice hlapova (Nephropidae). Tijelo im je duguljasto, narančaste do crvene boje. Glava i prsa su povezana, rep se sastoji od kolutića, a završava lepezom koja im pomaže
ŽELINA KUŽINA Bruskete sa školjkama, kozicama ili škampima | Morski HR
Bruskete su kao stvorene za neobveznu večeru s prijateljima. Namirnice su relativno lako dostupne, najčešće one koje već imate kod kuće, priprema jednostavna. Tako se mogu ispećii najrazličitije vrste