ZEMLJA GURMANIJA Bobu bob, a popu…

Bob kao bob. Već smo ga kuhali i o njemu pisali. Najstariji za kojeg znamo sigurno u našim krajevima je onaj šta ga je papija onaj baja iz Vaćana u 8. stoljeću koji je pokopan u Vaćanima kod Skradina.

Naravski da će biti još govora o ovom prilipom plodu. A imamo i lipu uzrečicu koja veli kako triba „reći popu pop a bobu bob“. Kako bi na Korčuli rekli „Dosta je bilo maškerade. Va reć (valja reći) popu pop, a bobu bob!“ Iliti, reći svakome „u facu“ što ga ide, što stvarno mislimo o njemu, bez mnogo ulagivanja i „mazanja“. A je li dikod bolje reći „bobu pop, a popu bob“, odlučite sami. Mislim da će biti i puno bobova i puno popova u ova neka vrimena kad i bobovi i popovi kolo plešu. I to ne mutavo.

Foto: Željko Krnčević

Ali, ajmo mi vidit kako smo mi u Gurmaniju donili bob bez popa i šta smo od njega napravili. Dakle, nabavija bob priko mog prike Serđa. Lipi, po umjerenoj cijeni, ekološki uzgojen u Donjem polju. I danas sam se čuja sa Serđom. Da se vratija s mora, bacija mriže i da je uzeja gitaru i da će bacit Johnny B. Good i ići malo ubit oko. A moj Serđo je svira davnih godina u grupi TNT u Šibeniku. Lipa vrimena…

Foto: Željko Krnčević

E, i onda sam napravija klasiku – boba i maništre s ovogodišnjom slasnom bosanskom pancetom koja nije ćutila buru, ali zato je Obljajsku zimu. Osim onog u desertu sa zavajonom, malo sam se poigra i izaša iz klasike, i bome pogodija. Juhica – jedna vrsta.

Foto: Željko Krnčević

Važno je svakako da prije pripreme juhe, u kipuću vodu stavimo bob i kuhamo ga par minuta, procjedimo, malo ohladimo da nam ne bude pec, pec i odvojim meso boba od kožice. Pazimo svakako da meso ostavimo, a kožice bacimo. Dade se naći još mesa u kožicama pa je gušt mali i poćućati.

Foto: Željko Krnčević

A dalje ovako: na maslacu zažutimo kapulu – lipo, nježno, polako; dodamo temeljac (ja nisam imao ništa pri ruci pa stavio povrtni), bob i sol; žutimo desetak minuta dok bob ne omekša i dodamo dvi čikare Pecorina (može i koji drugi žešći ovčiji sir). Pustimo da prokuha a onda blendiramo. Ja sam mora pasirati na ruke jer je puka blender  Po želji dodamo soli i papra i poslužimo vruće posuto šjor Pecorinom.

Foto: Željko Krnčević

Pa onda nek bude i bob i pop, al’ nama bilo lipo.

Živija bob!

Više recepata možete pronaći na stranici Zemlja Gurmanija – Gurmanluk.

Željko Krnčević

PROČITAJTE JOŠ:

ZEMLJA GURMANIJA Paski, mladi izdanci češnjaka ili biloga luka