2 min. čitanja

Zelenski: Rusija namjerno koči izvoz ukrajinskih žitarica

Zelenski: Rusija namjerno koči izvoz ukrajinskih žitarica
Foto: Twitter

Ruski napadi na energetsku infrastrukturu u Ukrajini se nastavljaju. Ruske su snage minirale važnu branu na rijeci Dnjepar u južnoj regiji Herson te obližnju hidroelektranu. Istodobno ukrajinska vojska i dalje napreduje u oslobađanju naselja u toj regiji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u petak Rusiju da "namjerno" zadržava prolazak brodova s ukrajinskim žitaricama životno važnih za mnoge afričke i azijske zemlje.

- Više od 150 brodova čeka u redu kako bi ispunili ugovornu obvezu o dopremi naših poljodjelskih proizvoda. Riječ je o koloni koja je nastala samo zato što Rusija namjerno zadržava prolazak brodova - rekao je Zelenski na video snimci.

Po njegovim riječima, Kina, Egipat, Bangladeš, Indonezija, Irak, Libanon i zemlje Magreba su među zemljama koje su najugroženije zbog zadržavanja brodova koji prevoze "oko tri milijuna tona hrane".

Rusija i Ukrajina su se u srpnju dogovorile o nastavku izvoza ukrajinskih žitarica koji je početkom rata bio prekinut, nakon dogovora u kojemu su posredovali UN i Turska. Rusija je poslije kritizirala taj dogovor, ističući da je njezin izvoz usporen zbog sankcija.

Američki ministar obrane Lloyd Austin i ruski ministar obrane Sergej Šojgu razgovarali su u petak prvi put od svibnja, a visoki ruski diplomat rekao je da je poziv bio potreban kako bi se uklonili nesporazumi, izvijestila je novinska agencija TASS.

Pentagon je odbio iznijeti pojedinosti osim podatka da je Austin, koji je inicirao razgovor, naglasio potrebu za održavanjem komunikacije u jeku rata u Ukrajini.

- Nesporazumi se moraju razjasniti kako ne bi bilo nesreća... to su uvijek važni kontakti i važno je da su Amerikanci prvi to pokrenuli - rekao je ruskoj televiziji diplomat Konstantin Gavrilov sa sjedištem u Beču.

Gavrilov, ruski visoki pregovarač za vojna pitanja, također je rekao da nakon poziva Moskva očekuje pojašnjenje o vježbama nuklearnog odvraćanja koje NATO provodi.

Glasnogovornica Pentagona rekla je da je petak bio najbolja prilika za razgovor dviju strana, ne objašnjavajući zašto je to bio slučaj. Nije rekla jesu li predviđeni dodatni razgovori dvojice ministara.

Europska unija će sljedeće godine pomagati Ukrajini s milijardi i pol eura mjesečno, izjavila je u petak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. To je ukupno oko 18 milijardi eura stabilnih i pouzdanih prihoda, izjavila je von der Leyen nakon završetka samita čelnika EU-a.

Ukrajini će trebati sljedeće godine između tri i četiri milijarde eura mjesečno, što će financirati EU, Sjedinjene Države i financijske institucije, dodala je predsjednica Komisije.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da Europska unija trebala razmotriti mogućnost korištenja zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.