>
  1 min. čitanja

Zbog zagrijavanja Sredozemlja sve više morskih životinja migrira u dublje vode

Zbog zagrijavanja Sredozemlja sve više morskih životinja migrira u dublje vode
Foto: Pixabay

Zbog rasta temperature površinske vode ribe i druge morske životinje migriraju sve dublje u Sredozemnom moru, što daje dodatni udarac mediteranskom ribarstvu. Podatak je to do kojeg su došli istraživači sa Sveučilišta u Tel Avivu izrađujući studiju o utjecaju zagrijavanja mora na vrste koje žive u Sredozemlju.

Znanstvenici su analizirali migracije 236 vrsta, a istraživanje su bazirali na temelju ulova koćarica. Otkriveno je da su deseci vrsta riba, mekušaca i rakova migrirali 50 metara dublje, gdje je more hladnije za 6 stupnjeva Celzijeva.

Očekuje se da će ovakva migracija imati štetan utjecaj na buduće pokušaje očuvanja morskog eko sustava, a deblji kraj mogla bi izvući i industrija ribolova.

– Treba imati na umu da je Mediteran nekad bio vruć, a sada smo dosegnuli granicu temperature koju mnoge morske životinje ne mogu podnijeti. Štoviše, temperaturni raspon u Mediteranu je ekstreman – na sjeverozapadnu su vrlo niske temperature, dok na jugozapadu vrije. Oba ova faktora zapravo čine Mediteran idealnim uzorkom za istraživanje kako se morske životinje prilagođavaju globalnim zagrijavanju – istaknuo je voditelj istraživanja, profesor Jonathan Belmaker.

Migracija uzrokovana porastom temperature već je zabilježena na arktičkom području gdje su primjerice narvali migrirali na otvoreni ocean zbog zagrijavanja fjordova. No Mediteran je specifičan zbog svog položaja i oblika pa su promjene u njegovom ekosustavu najizraženije na planetu. Temperatura Sredozemnog mora raste u prosjeku za 1 stupanj Celzijev svakih 30 godina, i to zagrijavanje se ubrzava, upozoravaju znanstvenici.

Mediteranske države morat će, poručuju stručnjaci, redefinirati planove očuvanja ovog ekosustava koji, između ostalog, uključuju proglašenje dodatnih morskih rezervata u koji će ribe moći slobodno migrirati.

Velika prilagodba očekuje i komercijalnu ribarsku industriju od koje će se zahtijevati da love u dubljim vodama, odnosno bliže oceanu što će im svakako stvoriti dodatne troškove, osobito kada je u pitanju potrošnja goriva.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.