2 min. čitanja

Zbog sumnje u namještanje natječaja podnijeta kaznena prijava Uredu europskog javnog tužitelja u RH

Zbog sumnje u namještanje natječaja podnijeta kaznena prijava Uredu europskog javnog tužitelja u RH
Foto: Pixabay

Na štetu Kohezijskog fonda EU i Državnog proračuna RH pribavili nepripadnu imovinsku korist trgovačkom društvu od 506.561,82 eura.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Rijeka, u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj, dovršili su kriminalističko istraživanje nad petoro hrvatskih državljana (1956., 1943., 1960., 1951. i 1974.) te jednim trgovačkim društvom s područja Međimurske županije zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Sumnja se da su odgovorne osobe trgovačkih društava u dogovoru sa službenim osobama jedinice lokalne samoupravne i odgovornom osobom komunalnog društva iz Rijeke, od travnja 2016. godine do zaključno do kraja travnja 2022. godine, svojim ponašanjem ostvarile obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Naime, sumnja se da su dogovorno prilikom odabira projektanta, projekta i prilikom sastavljanja dokumentacije za nadmetanje i javljanja na javni natječaj za odabir izvođača izgradnje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnice) na lokaciji Mihačeva Draga u Rijeci, sve poduzete radnje usmjerili na takav način da propisane parametre natječaja za odabir izvođača može ispuniti samo jedna pravna osoba i to trgovačko društvo osumnjičenog 80-godišnjaka.

Natječaj je bio raspisan od strane jedinice lokalne samouprave tj. naručitelja, a projektnu dokumentaciju je odabralo komunalno društvo iz Rijeke, a za realizaciju investicije su korištena sredstva iz Europskih fondova u visini od 85% ukupne investicije pa je tako projekt izgradnje sortirnice u konačnici procijenjen na 27.757.216,80 kuna (3.684.015,77 eura). Utvrđena materijalna šteta iznosi 3.816.690,00 kuna (506.561,82 eura).

Zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti prijavljena je 67-godišnjakinja, 63-godišnjak i 49-godišnjakinja, a zbog poticanja na kazneno djelo 80-godišnjak. Osumnjičeni 72-godišnjak je prijavljen zbog pomaganja u istom kaznenom djelu. Trgovačko društvo  je prijavljeno zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti pomaganjem, a temeljem čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Policijski službenici predali su osumnjičene osobe pritvorskom nadzorniku, dok su protiv njih podnijeli kaznenu prijavu Uredu europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VELIKA AKCIJA EUROPOLA Na području Rijeke i Međimurja više uhićenih osoba!
Na području Rijeke i Međimurja u tijeku je velika policijska akcija po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO). Zbog sumnje u malverzacije sa sredstvima iz fondova EU-a pet je osoba uhićeno. U tijeku je pretres njihovih domova, javlja HRT. Priopćenje Ureda europskog javnog tužitelja…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.