2 min. čitanja

Zbog strogih mjera naglo pao promet u najvećoj luci na svijetu

Zbog strogih mjera naglo pao promet u najvećoj luci na svijetu
Foto: pixabay / fernandozhiminaicela / Ilustracija

Kineska vanjskotrgovinska razmjena snažno je oslabjela u travnju zbog strogih mjera suzbijanja novog vala covida-19, pokazali su danas podaci carinske uprave.

Izvoz je porastao za samo 3.9 posto u odnosu na prošlogodišnji travanj, izvijestila je carinska uprava, najslabije u otprilike dvije godine. Uvoz je stagnirao. U ožujku izvoz je poskočio za 14.7 posto dok je uvoz gotovo stagnirao.

Nagli pad prometa u najvećoj luci u svijetu

Posustajanje izvoza u prošlom mjesecu povezano je sa strogim ograničenjima koja proizlaze iz službene politike nulte tolerancije na covid-19, a ozbiljno su narušila prijevoz tereta.

Prema mišljenju stručnjaka, razmjenu su omeli i kriza koju je izazvala ruska invazija na Ukrajinu i spori oporavak drugih zemalja od pandemijske krize. Posebno je snažno smanjena razmjena s Njemačkom, pokazuju podaci. Tako je kineski uvoz njemačke robe pao za 9.8 posto dok je izvoz potonuo devet posto, prenosi Index.hr

Izvoz u Europsku uniju povećan je za 7.9 posto, ali uvoz je pao za čak 12.5 posto. – Kineska vanjska trgovina suočava se s kompliciranim i teškim vanjskim okruženjem – rekao je direktor statistike u carinskoj upravi Li Kuiwen.

No mnogi kineski problemi vuku korijene i iz službene politike koja nalaže striktno suzbijanje novih žarišta covida-19. Tako je Šangaj, kinesko gospodarsko i financijsko središte s 26 milijuna stanovnika, bio u izolaciji više od mjesec dana. To je značilo nagli pad prometa u najvećoj luci u svijetu i aktualni manjak kamiona.

Nulta tolerancija na covid

Kina provodi strogu politiku nulte tolerancije na covid od prvih dana pandemije, inzistirajući na strogim mjerama zatvaranja i izolacije za zaražene građane, ali i one koji su s njima bili u kontaktu i za njihove kontakte.

Taj je sustav funkcionirao prilično dobro dok se u Kini nije pojavila jako zarazna varijanta omikron, što znači proširivanje mjera izolacije na brojne regije, testiranje strpljenja građana u izolaciji i zabrinutost za utjecaj mjera na gospodarstvo.

Unatoč visokim ekonomskim troškovima, kinesko vodstvo ustraje u takvoj politici, kao što je upravo potvrdilo vodstvo vladajuće komunističke stranke.

– Kina je zemlja s puno stanovnika i puno starijih ljudi, s neujednačeno razvijenim regijama i nedovoljnim medicinskim resursima – upozorili su.

– Popuštanje mjera prevencije i kontrole neizbježno će potaknuti širenje zaraze, brojne slučajeve teških oblika bolesti i smrtnih ishoda te će ozbiljno utjecati na gospodarski i društveni razvoj, kao i život i zdravlje ljudi – priopćili su.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.