Zbog pojave orki ne preporuča se plivati u moru

ABU DHABI - Iako se orke uglavnom sreću u hladnijim morima, ponekad se pojave i u toplijim. Nedavno su dvije jedinke odlučile posjetiti Bliski istok.

Kitovi ubojice predstavljaju malu prijetnju ljudima, međutim plivači se pozivaju da se ne približavaju ovim životinjama i da se ne bave ostalim aktivnostima u moru.

Iako je posljednje viđenje orki u ovom području bilo davno, nije sasvim neuobičajeno. Maitha Al Hameli, upraviteljica za procjenu i očuvanje mora u Agenciji za okoliš Abu Dhabija, rekla je da je nedavno viđenje ovih sisavaca dokaz kvalitete mora i bogatstva živog svijet u njemu.

- Ovo je rezultat kontinuiranih napora Agencije za okoliš Abu Dhabija da zaštiti bioraznolikost i provedbenog zakonodavstva za ribolov, kao i programa za zaštitu morske divljine - istaknula je.

- Orka je na vrhu hranidbenog lanca. Postojanje kitova ubojica važno je za ekološku ravnotežu. Orka je vrlo pametna životinja i hrani se ribom, kitovima i drugim morskim vrstama - dodala je Al Hameli.

Zamolila je ljude da ne paničare ako vide kita ubojicu, ali i da se previše ne približavaju, prenosi The National News.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Orke slomile kormilo na jedrilici - i ne prvi put!
Nedavno su u Gibraltarskom tjesnacu orke onesposobile jedrilicu tako što su joj slomile kormilo. Orke ovdje godinama napadaju pa se jedriličarima preporuča da se udalje kada ih vide. Posada jedrilice uputila je poziv u pomoć početkom tjedna u kojem je dojavila da su napadnuti od tri orke t…
Pojava orki uz obale Zapadne Australije zbunjuje znanstvenike
Radi se o bićima toliko inteligentnima da uspiju ukloniti uređaje za praćenje te o njihovim migracijama još uvijek ima mnogo nepoznanica. Stotine kitova ubojica ovih dana se okupljaju u kanjonu Bremer kraj južne obale Zapadne Australije kako bi tražili hranu i pronašli partnera, ali znanst…