1 min. čitanja

ZBOG KINESKE PRIJETNJE Australci stvaraju najveću mornaricu još od vremena Drugog svjetskog rata

ZBOG KINESKE PRIJETNJE Australci stvaraju najveću mornaricu još od vremena Drugog svjetskog rata
Foto: Screenshot/X(Royal Australian Navy)

Australija će u jačanje svoje obrane "upumpati" 35 bilijuna američkih dolara tijekom sljedećih 10 godina. Sve zbog rastućih tenzija u Indo-pacifičkom području i zategnutih odnosa s Kinezima.

Trenutno australska mornarica raspolaže s 43 broda, a novi plan znači uvođenje dodatnih 26 u službu. Od toga 20 razarača i fregata te 6 brodova koji mogu djelovati i bez posade, tj. kao dronovi, doznajemo iz pisanja Asia News Internationala.

Ovi će se novi brodovi pridružiti nuklearnoj floti podmornica koju Australci planiraju izgraditi u partnerstvu sa Sjedinjenim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom.

- Jaka Australija oslanja se na jaku mornaricu koja će nam omogućiti diplomatski utjecaj u regiji te odvratiti sve potencijalne prijetnje te osigurati nacionalne interese - izjavio je zapovjednik australske mornarice vice admiral Mark Hammond.

Nije teško zaključiti koga se to Australci boje jer su Kinezi tijekom godina uspjeli izgraditi najveću svjetsku ratnu flotu i sve češće svojataju morska područja u regiji.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.