1 min. čitanja

Zbog američkog vojnog broda u Južnom kineskom moru kineska vojska u pripravnosti

Zbog američkog vojnog broda u Južnom kineskom moru kineska vojska u pripravnosti
Foto: U.S. Navy @USNavy Twitter

Kineska vojska objavila je u ponedjeljak da je američki vojni brod nezakonito ušao u teritorijalne vode otočja u Južnom kineskom moru, istaknuvši da je u "visokom stupnju pripravnosti".

- SAD je ozbiljno potkopao regionalni mir i stabilnost - rekao je u priopćenju glasnogovornik kineskoj južnog vojnog područja, dodavši da Washington namjerno izaziva napetost u Južnom kineskom moru i narušava kineski suverenitet.

Američki vojni brod ušao je po navodima kineske vojske na područje otočja Spratly, približivši se atolu na koji pravo polažu Kina i Filipini.

Kineska narodna oslobodilačka vojska organizira mornaričke postrojbe koje će pratiti i promatrati američki brod, izvijestio je glasnogovornik, istaknuvši da je kineska vojska "u visokom stupnju pripravnosti, spremna odlučno braniti nacionalni suverenitet".

Kina je u proteklim mjesecima već prosvjedovala protiv patroliranja američkih vojnih brodova u Južnom kineskom moru, a kineski brodovi nekoliko su se puta sudarili s filipinskim plovilima, napominje Reuters.

U nedjelju filipinska obalna straža poslala je u Južno kinesko more dva broda uz obrazloženje da je uočila "zabrinjavajuće" grupiranje kineskih vojnih brodova u blizini spornog arhipelaga, prenosi HRT.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.