1 min. čitanja

Završeni su radovi na južnom zidu Dioklecijanove palače

Završeni su radovi na južnom zidu Dioklecijanove palače
Foto: Grad Split

SPLIT - Završeni su radovi hitne konstruktivne sanacije dijela južnog zida Dioklecijanove palače u Severovoj ulici. Radovi su obuhvaćali konsolidaciju zidane strukture sjeverne strane i to ostatke antičkog zida s lukovima i srednjovjekovne nadogradnje - ostaci obrambenog bedema i ophoda iz 14. i 15. stoljeća i novije nadogradnje - ostaci srušenih kuća iz 18. i 19. stoljeća.

Zbog lošeg stanja ostataka dijelova srušenih kuća, s dosta nedostatnih građevnih elemenata u samom luku i s vidljivim pomacima u strukturi luka kao i ostaloj zidanoj strukturi radi stabilizacije izvedeni su radovi čišćenja pukotina i antičkih i srednjovjekovnih struktura fugiranjem, lijepljenjem i dopunom od prirodnog ili umjetnog kamena.

Foto: Grad Split

Na vidljive jezgre srednjovjekovnih zidova i zidova srušenih kuća iz 18. i 19. stoljeća izvela se razgradnja i ponovna ugradnju (kao postojeće) u tradicionalnom vapnenom mortu nestabilnih gradbenih dijelova kao i površinsko nanošenje grubog vapnenog morta. Na lukovima od ostataka srušenih kuća postavilo se ojačanje karbonskim mrežama i tradicionalnom vapnenom žbukom. Na svim ostalim površinama nakon pranja i čišćenja fuga izvršilo se dubinsko fugiranje sljubnica i cijela se površina konsolidirala gašenim vapnom.

Način hitne intervencije odnosio se na zadržavanje postojećeg stanja zidanih struktura radi sprječavanja daljnje degradacije i potencijalnog urušavanja. Prezentacije i obnove cijelog prostora definirat će se nakon izrade konzervatorske podloge prema čijim će se smjernicama provoditi daljnje aktivnosti za ovaj dio prostora unutar Dioklecijanove palače, objasnili si uz Grada Splita.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.